Zanimljivosti

Upozorenje građanima pred dolazak toplijih dana: Povećan rizik od trovanja hranom

Dolazak toplijih dana povećao je i mogućnost trovanja hranom.

Kako upozoravaju iz Agencije za sigurnost hrane BiH, mogućnost pojave takozvanih alimentarnih toksikoinfekcija ljeti se povećava zbog toga što se bakterije, usljed povišene temperature, brže razvijaju.
Kuhanje vani
Kako objašnjavaju u ovoj instituciji, većina bakterija koje uzrokuju trovanje hranom raste brže na temperaturi od 32 do 43 stepena Celzijevih. Uz to, ljudi provode više vremena izvan svojih domova, kuhaju napolju, odlaze na izlete, roštiljaju i kampiraju, pa uvjeti za sigurnost hrane kao što su kuhanje na pravoj temperaturi, pravilno hlađenje hrane i pranje pribora obično nisu dostupni. 
Pet ključeva
– Potrošači mogu sebe zaštititi odgovarajućim hlađenjem kao i temeljitim kuhanjem hrane. Trovanje hranom se može spriječiti ako se zaustavi zagađenje hrane bakterijama te ako se hrana priprema na adekvatan način, tako da se bakterije ne mogu razvijati – kažu u Agenciji. Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, dodaju u Agenciji, Svjetska zdravstvena organizacija razvila je koncept “Pet ključeva sigurne hrane”, koji se sastoji od pet osnovnih principa: održavati čistoću, odvojiti sirovo od kuhanog, kuhati hranu u potpunosti, čuvati hranu na sigurnim temperaturama i koristiti sigurnu vodu i namirnice.
Preporuke
• Prati ruke prije pripreme hrane
• Prati i dezinficirati radne površine i pribor
• Čuvati hranu u zatvorenim posudama
• Temeljito kuhati hranu, naročito meso, perad, jaja…
• Skuhanu hranu podgrijati temeljito
• Ne ostavljati hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata
• Ne otapati smrznutu hranu na sobnoj temperaturi

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend