Zanimljivosti

Upala grla kod djece

Upala grla jedna je od najčešćih bolesti od koje boluju djeca, poneka i do nekoliko puta godišnje i gotovo da ju je nemoguće zaobići. Upala grla posebno je aktualna zimi. Virusi su najčešći uzročnici upale grla, a mogu uzrokovati i pojavu povišene tjelesne temperature i bolove u grlu. Virusne upale ne liječe se antibioticima. Osim virusnih, česte su i bakterijske upale grla, poput streptokoknih koje se liječe antibioticima.

Tijek zaraze
Bilo da je riječ o virusnoj ili bakterijskoj upali grla, uglavnom se prenosi česticama sline, odnosno kašljem ili direktnim kontaktom sa zaraženom izlučevinom preko ruku ili osobnih predmeta. Inkubacijski period (odnosno period u kojem je osoba već zaražena, a nema simptome) obično traje dva do pet dana. Dok inkubacijski period virusnih upala može potrajati od tri dana do čak dva tjedna.

Kada ići liječniku?
Na prvi znak upale grla nije potrebno trčati liječniku. Potrebno je pratiti ponašanje djeteta, pa ako se dijete samo žali na suhoću, peckanje i bolove u grlu, a nema povišenu tjelesnu temperaturu i ne ponaša se drugačije nego inače, vjerojatno je riječ o virusnoj upali koju je samo potrebno “preležati”, a simptomi će iščeznuti nakon nekoliko dana.

Veću pažnju potrebno je posvetiti bakterijskoj upali. Bakterijska upala grla praćena je jačim bolovima u grlu, crvenilom, otežanim gutanjem, povećanim limfnim čvorovima te povišenom tjelesnom temperaturom. Osim toga, može biti i popraćena povraćanjem, glavoboljom i bolovima u trbuhu. Kod takvih simptoma potrebno je posjetiti liječnika, a bakterijske upale najčešće se liječe antibioticima.

Olakšanje prirodnim lijekovima
Kada su u pitanju virusne upale osim što je potrebno pričekati da priroda odradi svoje i da ih organizam pobjedi na prirodan način, kako bi smanjili peckanje i bolove, upala grla može se pokušati ublažiti i prirodnim lijekovima.

Topli čaj dobar je za smirivanje i ublažavanje simptoma, a s njim ili samostalno može se kombinirati i propolis. Propolis se može nabaviti u obliku kapi, spreja ili pastila.

Posebno se preporučuje čaj od žalfije s kojim se ispire grlo. Žalfija ubija mikroorganizme odnosno uzročnike upale.

Sirupi i čajevi na bazi crnog i bijelog sljeza, kamilice i timijana ublažavaju upalu, ali i utječu na sprječavanje i smirivanje kašlja.

Čaj od limuna i đumbira donosi olakšanje
Napravite domaći čaj od limuna i đumbira. Izmiješati sok od jednog limuna, sitno naribanog đumbira, dodati jednu veliku žlicu meda i dodati oko 250 ml vruće, prokuhane vode. Sve sastojke izmiješati i popiti vruće. Ova mješavina treba bi donijeti trenutačno olakšanje i smanjenje bolova i pečenja. Ovu mješavinu preporučuje se konzumirati odmah po pojavi simptoma te njome u potpunosti spriječiti daljnje širenje infekcije.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend