Umro osnivač DM-a Götz Werner

Götz Werner, osnivač njemačke kompanije DM umro je u dobi od 78 godina, objavio je DM u utorak. Njegov sin Cristoph Werner, trenutni izvršni direktor DM-a, kazao je da je njegov otac mirno preminuo.

Rođen u Heidelbergu u veljači 1944., završio je studij kemije prije no što je osnovao DM, koji ima poslovnice u 14 europskih zemalja. Bio je poznat kao rani zagovornik univerzalnog temeljnog dohotka, što podrazumijeva zajamčenu količinu novca od države pojedincu svakoga mjeseca neovisno o primanjima.

Više od 66 tisuća ljudi radi za DM. Godišnji prihod njemačke tvrtke je 12,3 milijarde eura. Od ranih 1990-ih, a sve više nakon odlaska iz svakodnevnog upravljanja tvrtkom 2008., Werner je svoje vrijeme posvetio promicanju ideje univerzalnog temeljnog dohotka.

“Uvijek je bio svjestan da nećemo doživjeti ostvarenje te ideje”, navodi se u priopćenju kompanije. Usprkos tome u promicanje te ideje “uložio je veliku energiju jer ju je prepoznao kao ispravnu i smislenu”. Werner je također ostvario akademsku karijeru. Sveučilište u Karlsruheu imenovalo ga je u svibnju 2005. predstojnikom Instituta za poduzetništvo i postao je profesor.