Zanimljivosti

Umorni ste?! Ne sjedajte za volan!

Zamislite ovaj scenarij: Godišnji je odmor. Sezona u samom jeku. U petak navečer spremili smo sve stvari za more. Ujutro krećemo. Krenut ćemo prije svih kako bismo izbjegli nesnosnu gužvu. Liježemo u ponoć, buđenje je u 4 ujutro.

 

Niste od ranoranilaca? U četvrtak ste spakovali sve potrebne stvari u automobil. U petak ćete raditi skraćeno i oko 13 h krećete s posla na put.

Koliko puta ste sami ili neko od poznatih vam, na ovaj način krenuli na dugo očekivani zasluženi godišnji odmor. I koliko ste se puta razmišljajući o izbjegavanju gužve doveli u veliku opasnost. Opasnost od vožnje u umornom stanju!

Stručnjaci širom svijeta upozoravaju na umor kao jedan od, uz alkohol, najvećih neprijatelja sigurnosti u prometu. Umor, uz konzumiranje alkohola, najčešće uzrokuje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Znanstveno je dokazano kako nam umor smanjuje reflekse, remeti koncentraciju za vrijeme vožnje, čini vozača nervoznijim. Svi ti faktori dovode u opasnost i vas i saputnike, kao i ostale sudionike u prometu. Umoran vozač donosi krive i riskantne odluke za vrijeme vožnje, a reakcije vozača su usporene. Prvi znaci umora su kontinuirano zijevanje i nemogućnost prisjećanja zadnjih nekoliko odvoženih kilometara. Većina vozača u tom trenutku otvara prozore ili pojačava muziku kako bi se razbudila. Pogrešno. U tom trenutku potrebno je skrenuti s puta, zaustaviti automobil na sigurnom mjestu i odrijemati bar 20 minuta.

Čak 7% vozača priznaje kako je bar jednom zaspalo tokom vožnje, a svakako su najugroženiji vozači kamiona, autobusa, vozova i aviona kojih je čak 28% priznalo da je bar jednom zaspalo tokom vožnje.

Donosimo nekoliko savjeta kako biste izbjegli pospanu vožnju:

  1. Izbjegavajte vožnju u vremenu kada ljudsko tijelo najviše treba san (između ponoći i 7 ujutro)
  2. Ukoliko krećete na duže putovanje organizirajte sebi češće pauze za odmor
  3. Djelovanje kofeina pomoći će na kraćim putovanjima. Na dužima neće jer nakon prestanka djelovanja kofeina opet ćemo osjetiti umor i pospanost
  4. Ne konzumirajte alkohol!
  5. Za kraj: ako ste pospani, izbjegnite sjedanje za volan

Imajte na umu kako vam je, za obavljanje svih dnevnih aktivnosti – pa i vožnje – potreban kvalitetan san, a temelj za to je pravilno odabran madrac.

(dormeo.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend