Zanimljivosti

Umjetna sladila ugrožavaju vaše zdravlje

Svakodnevnom konzumacijom napitaka i hrane s umjetnim zaslađivačima, poput saharina, sukraloze i aspartama, ozbiljno ugrožavate vlastito zdravlje – potvrdila su brojna istraživanja. 

 

Za razliku od običnog šećera, koji je sladak i kaloričan, umjetna sladila su jako slatka, čak i 500 puta slađa od šećera, ali ne sadrže kalorije.

No istraživanja su pokazala da naš organizam ne prihvaća dobro sladak okus s nula kalorija.

Ako ste na dijeti pa konzumirate niskokalorične napitke ili proizvode s umjetnim sladilima, možda ste primijetili da se vaši kilogrami još više gomilaju, iako biste zapravo trebali – mršavjeti.

S obzirom na to koje sve negativne promjene umjetna sladila izazivaju u vašem organizmu, to nije nimalo čudno.

U nastavku doznajte koji vam rizici prijete od umjetnih sladila te zašto se od njih debljate.

Dobar omjer slatkoće i kalorija – važan za osjećaj sitosti!

Stručnjaci napominju da je s umjetnim sladilima problem to što njihova slatkoća (neka od njih su čak 500-600 puta slađa od šećera) ne odgovara energiji, odnosno broju kalorija koje osiguravaju.

To zbunjuje ljudski organizam koji je navikao sladak okus povezivati s kalorijama.

Dijetni napitci s umjetnim sladilima, koji su niskokalorični, ali istovremeno jako slatki, izazivaju snažnije negativne metaboličke reakcije nego kaloričniji napitci – pokazala su istraživanja.

Ljudski organizam dizajniran je tako da točno zna kako da, ovisno o slatkoći, metabolizira određeni napitak.

Kad se slatkoća podudara s kalorijama, mozak normalno reagira – on je zadovoljen.

No, ako broj kalorija nije usklađen sa slatkoćom, reakcija mozga je drukčija.

Upravo se u tome krije objašnjenje zašto nakon konzumacije niskokaloričnih napitaka s umjetnim sladilima često ponovno posežete za hranom i pićem.

Budući da vaš mozak nije zadovoljen, vaš apetit i žudnja za slatkim i kalorijama još više rastu.

Umjetna sladila povezana s brojnim bolestima

Studije su otkrile da umjetni zaslađivači izazivaju negativne metaboličke promjene u organizmu koje vode do intolerancije glukoze, pretilosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

1. Intolerancija glukoze i pretilost

Osobe koje učestalo koriste umjetna sladila lako mogu razviti intoleranciju glukoze.

Riječ je o poremećaju kod kojeg se organizam ne može „izboriti“ s visokim razinama šećera u krvi, što stvara pogodno tlo i za pojavu dijabetesa tipa 2.

Intolerancija glukoze također vodi do pretilosti. Naime, veće količine šećera u krvi u konačnici završe u vašim masnim stanicama!

Istraživanje provedeno na Floridi u travnju 2017. godine pokazalo je da učestala upotreba sladila sukraloze uzrokuje poremećaje metabolizma, što rezultira povećanjem masnog tkiva i pretilošću.

2. Dijabetes tipa 2

Nova istraživanja provedena na Sveučilištu Adelaide u Australiji pokazala su da umjetni zaslađivači smanjuju kontrolu organizma nad razinama šećera u krvi.

U studiju bilo je uključeno 27 zdravih osoba koje su uzimale ili kapsule umjetnog sladila sukraloze i acesulfama (K) ili placebo.

Kod osoba koje su uzimale umjetna sladila već nakon dva tjedna primijećeni su negativni učinci na zdravlje – osim što je porasla razina glukoze u krvi, uvelike se smanjio broj probavnih peptida GLP-1, koji su zaduženi za kontrolu razine šećera u krvi nakon jela.

Richard Young, profesor sa Sveučilišta Adelaide, na temelju provedenog istraživanja zaključio je da osobama koje redovito koriste umjetne zaslađivače zbog pretjeranog podizanja razina glukoze u krvi nakon jela prijeti veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Studije su također otkrile da se kod osoba koje svakodnevno konzumiraju dijetne napitke zaslađene aspartamom povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 67 posto, a rizik od metaboličkog sindroma za 36 posto.

U jednom američkom istraživanju sedam zdravih osoba je tjedan dana uzimalo maksimalnu dopuštenu dozu umjetnih sladila.

Već nakon sedam dana kod četvero njih razvila se intolerancija glukoze, a njihov se probavni mikrobiom poremetio te je postao pogodno tlo za razvoj metaboličkih poremećaja.

Zdravije zamjene za umjetna sladila

Puno je razloga da odbacite štetna umjetna sladila i zamijenite ih prirodnim zaslađivačima, poput:

…koji su puno zdraviji za vaš organizam.

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend