Vijesti iz BiH

Umirovljenici izlaze na prosvjede ukoliko se mirovine za svibanj ne isplate 5. lipnja

Ako u Federaciji Bosne i Hercegovine do 5. lipnja ne budu isplaćene mirovine za svibanj, umirovljenici u ovom entitetu će najvjerojatnije izaći na prosvjede, rekao je za Klix.ba predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Mehmedalija Rapa. 

Umirovljenici kategorično odbijaju i najavu premijera FBiH Fadila Novalića da će krizno razdoblje za isplatu mirovina biti još dva naredna mjeseca poručujući kako oni ne mogu prihvatiti odlaganja.

Rapa je rekao da je za danas zakazana sjednica Skupštine Saveza umirovljenika FBiH na kojoj će biti razmatrana Informacija o realizaciji sporazuma s Vladom FBiH.

“Vezano za tu informaciju i ukupno stanje umirovljenika, mi imamo i prijedlog zaključaka koji predviđaju da, ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni do određenog roka, odnosno ako mirovine za svibanj ne budu do 5. lipnja, ili ako se ne donesu zakoni koji su dio strategije reforme mirovinskog sustava do 30. lipnja i ako ne budu važili od 1. lipnja ove godine, onda ćemo mi, najvjerojatnije, krenuti u organizaciju prosvjeda”, rekao je Rapa.

On je dodao da će, ukoliko dođe do prosvjeda, oni biti organizirani u pet županija u FBiH. Što se tiče naplate doprinosa, Rapa ističe da to što čini Vlada FBiH ne stvara nikakvo zadovoljstvo kod umirovljenika s obzirom na to da se stvari samo odgađaju.

“Odgađa se mjesec po mjesec da se počnu vraćati dugovi i da se ne blokiraju žiro računi. To je sve odlaganja i za nas umirovljenike to nikako nije dobro i mi ćemo inzistirati i tražiti od Vlade FBiH da prije svega krene rješavati probleme umirovljenika i isplate njihovih mirovina na vrijeme. To je prioritet iako su za nas jako važni i socijalna i zdravstvena zaštita”, kazao je Rapa.

Jučer je u uredu predsjednika FBiH Marinka Čavare održan sastanak na kojem se razgovaralo o modelima ubrzanja isplate mirovina u FBiH.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić kazao je da je krizno razdoblje za isplatu mirovina naredna dva mjeseca i to zbog enormnog povećanja broja umirovljenika, ali da bi do stabilizacije moglo doći nakon lipnja.

“Mi od Vlade FBiH tražimo da se stabilizira fond i to hitno, odnosno najkasnije do 1. lipnja kako bi se naše mirovine mogle isplatiti do 5. lipnja. Mišljenja smo da bi Vlada FBiH mogla kada bi htjela za dva mjeseca u potpunosti stabilizirati fond Federalnog zavoda MIO. Dovoljno bi bilo samo da velike dužnike privoli da dignu kredite i osiguraju sredstva koje će uplatiti u Federalni zavod. Ako bi se ti dugovi uplatiti bio bi stabiliziran fond”, dodaje Rapa.

On je na kraju istaknuo kako još uvijek nisu dobili nikakve materijale te da ne znaju što je konkretno dogovoreno na sastanku kod predsjednika FBiH.

“Mi ne možemo prihvatiti da se još odlaže i da će biti kritično još dva mjeseca. Nećemo dozvoliti da ta kriza i dalje utječe na nas umirovljenike i da budemo jedina kategorija stanovništva preko koje će se lomiti sve. Za nas je to neprihvatljivo”, zaključio je Rapa.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend