Ulazak u BiH: Tri uvjeta za strance

Zapovjednik graničnog prijelaza Gradiška Igor Kajtez rekao je da bh. državljani ulaze u BiH bez dodatnih uvjeta. Zapravo, potrebno je da imaju važeću putnu ispravu. Dok stranci moraju da ispunjavaju jedan od tri dodatna uvjeta.

Ti dodatni uvjeti su: negativan PCR ili brzi test, potvrda o cijepljenju ili potvrda kojom se potvrđuje da su preležali virus. Granična policija se trudi da sve informacije budu građanima dostupne na njihovoj web stranici, rekao je Kajtaz.

Istaknuo je da u ponedjeljak nisu zabilježena duža čekanja na graničnom prijelazu Gradiška, no pred Božić, u četvrtak i petak su zabilježena duža čekanja na ulazu u BiH, a čekalo se i do dva sata, čak i više. Na koji način granična policija otkrije da netko je krivotvorio potvrdu o cijepljenju, pitali smo. “Granična policija posjeduje adekvatnu specijalističku opremu za otkrivanje krivotvorenih dokumenata.

Policijski službenici koji obavljaju granične provjere prošli su specijalističku obuku za otkrivanje krivotvorenih dokumenata. Naš centar ovlašten je za vještačenje svih dokumenata”, rekao je Kajtaz. Granična policija je otkrila više od 100 krivotnorenih testova za ulazak u BiH.

U takvom slučaju, postupa se u skladu s uputama tužitelja. “Test se izuzima, lice se ispita i podnese se izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Ako BiH ima međunarodnu razmjenu u krivičnim stvarima s određenim zemljama, onda izvještaj ide u redovnoj, ako ne, onda u skraćenoj proceduri”, naveo je Kajtaz.