Ukrajinski ministar obrane: Jedan dan rata košta nas sto milijuna dolara

Odlazeći ministar obrane Ukrajine Aleksej Reznikov rekao je da jedan dan rata košta Ukrajinu milijun američkih dolara te, da su većina tih sredstava javna, a ne donatorska.

Ministar je upitan zašto je tako malo dronova u zoni borbenih dejstava i zašto se kupuju sredstvima koja građani doniraju volonterima, a ne javnim novcem.

“Mogu vam reći da su isporuke donatora od 24. veljače 2022. do danas tri posto svega što je otišlo u ratnu zonu. Rat nas košta 100 milijuna američkih dolara dnevno. Sada pogledajte proračuna svih renomiranih velikih donatorskih fondova i pogledajte koliko oni prikupljaju”, kazao je Reznikov.

Prema tome, kaže Reznikov, nije fer žaliti se državi da donatori daju sva sredstva, jer to nije slučaj.

“U stvari, to rade građani Ukrajine – oni koji rade, jer plaćaju poreze, a ti porezi idu u proračun, a iz ovog proračuna idu i u vojsku. Vojska je najveći potrošač sredstava danas. Ali, potrebna su i sredstva za održavanje države u cjelini: za infrastrukturu, rekonstrukciju, podršku socijalno ugroženima. Zato treba raditi i plaćati poreze. Gospodarstvo treba biti aktivno i podržavati poduzetnike”, kazao je Reznikov.