Zanimljivosti

Uklonite na jednostavan način miris cigareta iz doma

U zimskim mjesecima stanovi pušača znaju više nego inače zaudarati po neugodnom mirisu nikotina. Razlog je vrlo jednostavan – hladnoća sprečava da se puši na otvorenom – terasi, ispred kuće ili na balkonu, a i da često provjetravamo prostorije.

Kada je hladno, jednostavno nismo više u prilici ostaviti dugo ili pak tijekom čitave noći prozore ili balkonska vrata otvorenima.

Problem s mirisom nije samo u tome da se osjeti u prostoru, nego i zato što ulazi u tekstilni i drveni namještaj, zavjese, tepihe, odjeću, a zidovi mijenjaju boju…  Osim redovitog provjetravanja veliki saveznik u uklanjanju dima jest i pročišćivač zraka. Ako se, primjerice grijete na klima uređaj, tada taj pročišćivač možete ugraditi u klimu ili ga neke već imaju instaliranog.

Usto, redovito koristite i mirisne svijeće, ali ne birajte jake mirise koji mogu učiniti zapravo kontraefekt nego se prebacite na mirise koji osvježavaju – citrusne ili od one od zimzelenog drveća. Nudimo vam još nekoliko načina koji će vam pomoći u tome. Čini se da je soda bikarbona dežurni ‘lijek’ za mnoge tegobe – od onih stvarnih zdravstvenih, pa sve do pomoći u održavanju doma. Dobra stvar je što soda nema mirisa, a apsorbirat će mirise nikotina iz interijera. Pospite sodu bikarbonu po tekstilnom namještaju – foteljama, sofama, tepihu, ostavite preko noći i ujutro usisajte stan.

Ocat ima dosta intenzivan miris koji neki ne podnose. U tom slučaju odaberite jabučni ocat, koji ima ugodniji miris i koji će ukloniti sve one neugodne, pa tako i od dima cigareta. Ulijte u čaše malo octa ili natopite njime vatu ili tkaninu koju ćete odložiti na tanjurić ili zdjelicu i stavite u prostoriju u kojoj pušite i neugodan miris će nestati.

Pijesak za mačke također pomaže u upijanju mirisa od cigareta. U pepeljaru u kojoj gasite cigarete stavite malo pijeska (može biti i običan ako nemate onoga za mačke) koji će uspješno upijati dim.

Eterična ulja unijet će divan miris u dom, a usto otjerati onaj koji proizvode cigarete. Ako nemate ‘spravicu’ s lučicom, dovoljno je nakapati nekoliko kapi ulja na vatu i staviti u prostor. Ili u malu špricu ulijte vodu i nekoliko kapi ulja te time pošpricajte po stanu.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend