Vijesti iz BiH

Ukinuta obaveza samoizolacije pri ulasku u Federaciju BiH

Nakon što je Republika Srpska ukinula obavezu samoizolacije prilikom ulaska u ovaj entitet, isto je učinila i Federacija BiH.

”S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusa (Covid-19) jučer (20. svibnja) je održana 9. hitna izvanredna elektronska sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FSCZ) na kojoj su stavljene van snage dosadašnje naredbe kojima je bilo regulirano stavljanje pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana za sve osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu na jednom od graničnih prijelaza na području FBiH”, priopćeno je kasnije iz Federalnog stožera.

Federalni sanitarni inspektor, do ukidanja ovih mjera, bio je obavezan da svim osobama koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana. Od mjera zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja bili su izuzeti vozači u međunarodnom transportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe (i njihova pratnja) koje su išle na liječenje ili se vraćale sa liječenja.

Ove mjere izricale su se i za osobe koje su na graničnom prijelazu pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu uhićene po potjernici nadležnog suda i koja su se po rješenju federalnog sanitarnog inspektora stavljala pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja pritvora ili kazne zatvora. Jednom od ovih naredbi, koja je stavljena van snage, obavezivali su se i putnici, odnosno roditelji i staratelji djece i maloljetnih osoba, bez obzira radi li se o stranom državljaninu ili državljaninu BiH, da se prilikom ulaska u BiH preko graničnih prijelaza na području FBiH prijave za inspekcijski nadzor od strane Federalne uprave za inspekcijeske poslove.

Tada je federalni sanitarni inspektor svim putnicima koji ulaze u BiH na ovim graničnim prijelazima izricao Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana. Sve donijete naredbe stupaju na snagu danom donošenja.

Podsjetimo, istu odluku jučer je donio i Stožer za izvanredne situacije Republike Srpske, a odnosi se na mjere kućne izolacije od 14 dana za sve građane koji uđu u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prijelaza na teritoriji RS-a.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend