Vijesti iz BiH

Ukida se stanje nesreće uzrokovane koronavirusom

Federalni stožer civilne zaštite (FSCZ) uputio je Vladi FBiH Prijedlog odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH.

Prijedlogom te odluke 31. svibnja prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH, koje je Vlada FBiH proglasila 16. ožujka ove godine, priopćeno je iz FUCZ-e.  

Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH zadužit će se FSCZ i Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i utvrđuju mjere i aktivnosti na sprječavanju širenja koronavirusa (Covid-19).

Na izvanrednoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite (FSCZ), kojom je predsjedala zapovjednica Jelka Milićević, razgovarano je o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donesenih mjera.

Na osnovu preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, FSCZ izvan snage je stavio naredbe kojima je obustavljen rad shoping tržnih–centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima. Izvan snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

– Novom naredbom, koja će se primjenjivati do 30. svibnja, u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30. svibnja ove godine – navodi se.  

U obrazloženju te naredbe, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uvjeti te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništvo od koronavirusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda jer predstavlja rizik za put prijenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.

Na sjednici FSCZ neređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu sredstava i opreme (deke, jastuci, tečni sapun, dezinfekcijsko sredstvo, dezinfekcijsko sredstvo za ruke, etil alkohol i sredstva za čišćenje) iz donacije Azerbajdžana, svim kantonalnim stožerima civilne zaštite na području FBiH.

(Fena)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend