Vijesti iz BiH

UIO će raspisati tender za uništenje gotovo 2.300 oduzetih vozila

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH raspisat će tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će vršiti uništenje motornih vozila koja su pravosnažnom sudskom odlukom oduzeta, koja su u carinskom upravnom postupku zaplijenjena i kojih su se vlasnici odrekli u korist države i koja ne ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet, a stavljena su na raspolaganje UIO-u, potvrđeno je Feni iz te institucije.

Radi se o gotovo 2.300 vozila za koje je Vijeće ministara BiH donijelo Zaključak kojim je UIO zadužena za postupanje s pomenutim vozilima u skladu s važećim propisima.

Uništavanje vozila bit će vršeno na način da određeni dijelovi budu prodani u staro željezo, a drugi dijelovi uništeni na zakonski propisan način (npr. akumulatori koji moraju biti uništeni u skladu sa zakonskim propisima koji reguliraju oblast zaštite životne sredine…).

UIO je ranije donijela Uputstvo o uništenju i ustupanju carinske robe kojim je propisan postupak uništenja pod carinskim nadzorom robe koja nije bh. roba (carinska roba), te je definirala način postupanja s pravosnažno oduzetim vozilima za koja su mjerodavni organi naložili uništavanje ili koja ne ispunjavaju uvjete za prodaju u skladu s propisima za prodaju carinske robe, kako bi bio riješen problem pravosnažno oduzetih vozila.

Iz UIO-a navode da se vozila koja ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet izlažu prodaji u skladu s Odlukom o prodaji carinske robe. Takvih vozila nema puno i ona se prodaju. Međutim, najveći broj vozila nije mogao biti predmetom prodaje jer ne ispunjavaju uvjeti za stavljanje u slobodan promet u skladu s propisima koji reguliraju tu oblast, a takvih vozila je u ovom trenutku oko 2.300 komada.

Ističu da je Uprava za indirektno oporezivanje dužna postupati u skladu s pravosnažnim i izvršnim odlukama nadležnih sudova, koje određuju, u skladu s posebnim propisima, hoće li oduzeti predmeti, što podrazumijeva i motorna vozila kao predmete prekršaja, biti uništeni, prodani ili predani odgovarajućem ovlaštenom organu.

Jedan dio motornih vozila koja se nalaze kod UIO oduzet je pravosnažnim rješenjima bivših entitetskih komisija za carinske prekršaje i Komisije za carinske prekršaje UIO-a, koje su do 2006. bile nadležne za vođenje prekršajnog postupka i donošenje prekršajnih rješenja.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend