Vijesti iz BiH

Ugovori vojnika su prekinuti na osobni zahtjev, a zapošljavaju se novi vojnici

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš održala je konferenciju za medije na kojoj je govorila o aktualnoj problematici u Ministarstvu obrane BiH i izvijestila javnost o narednim planovima i aktivnostima.

“Ministarstvo obrane je u potpunosti u mogućnosti odgovoriti na sve odabrane zadatke kao što su odrana zemlje, sudjelovanje u mirovnim misijama i drugi”, kazala je Pendeš, javlja N1.

Kazala je da je Ministarstvo obrane svjesno problema koje imaju na terenu.

“Želim istaknuti da smo mi svjesni problema koje imamo na terenu, a te probleme riješavamo kroz kolegije MO. Otkako je imenovano novo Vijeće ministara, održano je 16 stručnih kolegija. Svaki mjesec je bio kolegij gdje se razgovaralo o problematici i dogovarala se rješenja”.

Problemi s kojima se susreće MO BiH su prije svega vezani za procese javnih nabavki i status vojnika Oružanih snaga BiH, smatra Pendeš.

“Pripadnici OS BiH, tj. prekinuti ugovori vonika su bili na osobni zahtjev. Razlog zbog kojih to rade jeste to što postoji zakonsko ograničenje da se vojnik može biti do 35. godine i logično je da se moraju tražiti nova rješenja”, objasnila je Pendeš.

“Svake godine obnavljamo broj pripadnika OS BiH, onoliki broj pripadnika koji izađe iz OS BiH, toliko naredne godine bude primljeno. Postoji nezadovoljstvo i poduzimamo sve na izradi novih pravilnika i odluka kada se govori o naknadama koje nemaju plaće”, dodala je Pendeš.

Pendeš ističe da je Vijeće ministara BiH usvojilo Zakon o plaćama i da se odluke Ministarstva moraju osloniti na taj Zakon.

“Vijeće ministara je usvojilo zakon o plaćama i mi tu odluku moramo osloniti na zakon. Vojnik u vojarni i vojnik na straži ne mogu imati ista primanja, kao i piloti. Očekujem do kraja devetog mjeseca da će nekoliko pravilnika koji definiraju status vojnika biti završeni”.

Glede problema u sektoru javnih nabavki, Pendeš je kazala:

“Za sljedeću godinu vojnici se neće suočavati s problemom nedostatka hrane, postoje narudžbenice i implementira se. Potrebno je sve dostaviti na 63 lokacije, a sigurna sam da je na one najpotrebnije to već dostavljeno”, naglasila je Pendeš.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend