Vijesti iz BiH

Udruženja socijalnih radnika iz regije potpisala Memorandum o regionalnoj saradnji, uz podršku Misije OSCE-a u BiH

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) pružila je podršku udruženjima socijalnih radnika iz BiH, u organizaciji konferencije pod nazivom „Izazovi socijalnog rada u Bosni i Hercegovini“, koja je okončana danas u Sarajevu.

 

Tokom konferencije, udruženja socijalnih radnika iz BiH, bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske potpisala su Memorandum o regionalnoj saradnji, u cilju poboljšanja usluga socijalne zaštite u regiji.

 

„Unatoč snažnom angažmanu socijalnih radnika, koji zaslužuje priznanje, neefikasan sistem socijalne zaštite ne omogućava dovoljnu i adekvatnu podršku svim osobama kojima je ona potrebna“, istakao je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Jonathan Moore. „Saradnja između udruženja socijalnih radnika, akademske zajednice i nadležnih institucija, ključni je pokretač pozitivnih promjena, koje se mogu postići samo njihovim zajedničkim zalaganjem“.

Mirnes Telalović, predsjednik Udruženja socijalnih radnika Federacije BiH, izjavio je da konferencija predstavlja priliku za dijalog i razmjenu iskustava: „Čast mi je što je Bosna i Hercegovina domaćin ove konferencije, koja je okupila udruženja socijalnih radnika iz regije. Nadam se da će ova praksa biti nastavljena i u budućnosti.“

 

Srđan Baralić, predsjednik Udruženja socijalnih radnika Republike Srpske naglasio je: „Problemi iz domene socijalne zaštite ne poznaju granice. Upravo iz ovog razloga smatramo važnim udruživati se, ujediniti snage i kapacitete, kako bi mogli aplicirati prema evropskim programima i projektima.”

 

Misija OSCE-a u BiH nastavlja raditi na jačanju kapaciteta socijalnih radnika, kako bi poboljšali domet njihovog rada, efikasnost njihovih usluga i kapacitet za zastupanje neophodnih izmjena zakona i politika djelovanja.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend