Lokalne vijesti

Udruga građana “Zabrđe” Vitez u novu godinu ulazi s dva projekta

Udruga građana “Zabrđe“, koja okuplja zaljubljenike u prirodu, planinu i ekologiju, osnovana je 2005. godine, a ideja i inicijativa za njenim osnivanjem potekla je od nekolicine sadašnjih članova Udruge.

Predsjednik ove Udruge, Miroslav Petrović, je u vrlo kratkom periodu nakon preuzimanje te funkcije realizirao dva vrlo značajna projekta: uređenje putne dionice do samog izletišta i sanaciju “divljih deponija“ koje su narušavale izgled izletišta i cjelokupnog prirodnog okruženja.

Udruga pod novim vodstvom ne staje samo na osnovnim ulaganjima, nego u novu 2021. ulazi s dva nova odobrena projekta, s kantonalne i općinske razine. Kanton Središnja Bosna odobrava projekt “UREĐENJE PLANINSKOG IZLETIŠTA ZABRĐE” i izdvaja 5000 KM za njega, a Općina Vitez odobrava projekt naziva “ZAJEDNO ZAVOLIMO I ZAŠTITIMO ZABRĐE” i za njega izdvaja sredstva u iznosu od 2350 KM. Oba projekta su zapravo ekološko-infrastrukturni planovi koji će izletište učiniti atraktivnijom lokacijom i zasigurno privući ljubitelje prirode sa šireg područja.

Osim ova dva realizirana projekta, Udruga je napravila veliki iskorak po pitanju brendiranja samog izletišta, što je bitan preduvjet u pozicioniranju Zabrđa kao turističke destinacije. Udruga smatra da će intenzivnija suradnja s Turističkom zajednicom KSB i sredstva iz projekata kako općinskih i kantonalnih, tako i sredstva iz EU u budućnosti razvijati potencijal Zabrđa u pravom smjeru. Cilj je potaknuti ljubitelje prirode i sve one kojima je potreban odmor od ubrzane svakodnevice da prepoznaju Zabrđe kao istinski biser prirode i pravi izbor za njihovo slobodno vrijeme, a to će se postići ciljanim ulaganjem u obogaćivanje ponude izletišta, kako ekološki tako i infrastrukturno.

Projekti su prioritet Udruge, koja ima u planu iskoristiti sve mogućnosti koje se pružaju za ovakve i slične udruge, ostvarivati prekograničnu suradnju, te aplicirati na javne pozive iz EU u području turizma, ekologije i infrastrukture čime će se ostvariti vizija udruge da Zabrđe postane jedna od top destinacija za pojedince, obitelji i skupine kojima su prve asocijacije na riječ “odmor” priroda, mir, tišina i rekreacija.

Sljedeći projekt, koji predsjednik Udruge navodi kao prioritetan, je rješavanje problema vodoopskrbe izletišta. Inicijativa rješavanja vodoopskrbe s izvorišta Mačak je u procesu pokretanja, pa iako je procedura izrade elaborata kompleksna i trajat će duže vremensko razdoblje, više je nego očigledno da se za Zabrđe otvara jedna nova budućnost.

Izletište Zabrđe posjeduje ogroman potencijal, a uz angažman Udruge građana “Zabrđe”, na čelu s Miroslavom Petrovićem, nema ni najmanje sumnje u ostvarivanje tog potencijala.

(Upravni odbor UG “Zabrđe” Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend