Regionalne vijesti, Svijet

Ubila je nasilnog supruga i uskoro bi trebala izići na slobodu

Zatvorske kazne za ubojstvo u samoobrani mogu biti dosta rigorozne, ali nešto blaže su osuđene žene koje su ubile nasilne supružnike.

Francuski sud u petak odlučuje hoće li pustiti na slobodu Jacqueline Sauvage, 68-godišnju ženu koja leži u zatvoru od 2012. godine zbog ubojstva nasilnog supruga.

Njezin slučaj postao je dosta slavan, a više od 400.000 osoba potpisalo je peticiju za njeno oslobodođenje, javlja France24. Sauvage je prebačena u zatvor Reau, južno od Pariza, gdje je na psihološkom promatranju.

Odslužila je tek jedan dio zatvorske kazne zbog ubojstva nasilnog supruga Norberta Marota. Ubila ga je njegovom lovačkom puškom samo dan nakon što je njihov sin počinio samoubojstvo. Sauvage je bila 47 godina u braku, a tvrdila je da je suprug bio nasilnik te da ju je nekoliko puta silovao.

2014. godine osuđena je na kaznu u trajanju od 10 godina, a viši sudovi odbili su žalbe na presudu.

Francuski predsjednik Francois Hollande pomilovao je Sauvage 31. siječnja ove godine i zatražio je njezin povratak obitelji što prije.

U Hrvatskoj postoji gotovo identičan slučaj. Naime, Ana Magaš ubila je surpuga Lucijana početkom 2003. godine. Tri godine kasnije Ana je osuđena na devet i pol godina zatvora. U ponovljenom sudskom procesu dobiva osam godina, a Vrhovni sud je smanjio kaznu na 5 godina zatvora.

Tadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić smanjio je kaznu na tri i pol godine zatvora.

Međutim, Anini problemi tek tu počinju. Zadarski sud krajem 2007. godine zabranio joj je viđanje sina, a nakon izlaska iz zatvora i nakon što je Ustavni sud odlučio da je Ana skrbnica nad sinom, on je odbio svaki kontakt.

2010. godine objavljen je dokumentarni film Kainov znak o njenoj borbi za normalan život nakon ubojstva nasilnog supruga.

(express.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend