U župi Sv. Josipa u Zenici koncert s ciljem povećanja svijesti zaštite okoliša 

Župa Sv. Josipa u Zenici u nedjelju u 20 sati organizuje koncert “Četiri godišnja doba” od Antonia Vivaldia u izvedbi Simfonijskog orkestra Mostar, a koncert majstor bit će prof. Jovan Bogosavljević iz Niša.

Nakon što je prošle godine održan koncert za sve djelatnike u zdravstvu koji su se borili protiv koronavirusa, ove godine nadahuće za organizaciju koncerta proizilazi iz konteksta izazova socijalne enciklike “Laudato si” pape Franje koja govori o brizi za zajednički dom te poziva na ekološko obraćanje i odgoj kao i to da čovječanstvo osluhne vapaj zemlje.“U kontekstu zajedničkog nastojanja institucija i udruženja oko ekološkog odgoja i djelovanja, kojeg primjećujemo i u našem gradu Zenici i društvu, radost nam je da će ovaj koncert svojim prigodnim sadržajem također biti poruka ispravnog odnosa sa prirodom, te ukazivanje na ljepotu dara kojim nas je Bog obdario. S druge strane također je izazovno realizirati ovaj kulturni događaj baš iz ovoga grada koji je zasnovan na teškoj industriji i trpi od ekološke krize. Suvremeno čovječanstvo se suočava s globalnim socio ekološkim izazovima te je važan ovaj doprinos pape Franje u tom procesu te posebno učenje o cjelovitoj ekologiji kao ključu za prevladavanje moderne ekološke krize”, kazao je za Klix.ba župnik don Davor Topić.

Dodao je da je sam pristup rješavanju ekološke krize često je reduciran na plitka, uska i kratkoročna rješenja, a razumijevanje integralne ekologije nalazi se u konstatiranju da je sve povezano.

“Papa kaže da se prema Knjizi postanka ljudski život temelji na tri tijesno povezana i isprepletena odnosa: s Bogom, s bližnjima i sa zemljom. Pitanje zaštite okoliša ne može se riješiti djelomično, to jest uklanjanjem posljedica uništavanja prirodnog okoliša. Važno je identificirati višestruke odnose između čovjeka, njegova društvena okruženja i prirodnog okoliša, te pokušati rješavati ekološke probleme u njihovim uzrocima, isto tako oblikujući integralnu ekologiju gospodartsva, kulture i svakodnevnog života”, dodaje Topić.