Lokalne vijesti

U ŽSB počinje program obveznog predškolskog odgoja

Ministrica obrazovanja ŽSB Katica Čerkez najavila je kako na proljeće počinje realizacija programa, koji predviđa obveznih 150 sati predškolskog odgoja i obrazovanja, a u koji će biti uključeno oko 2.300 budućih prvašića.

 

Čerkez je novinarima kazala kako je u županijskom proračunu za ove namjene predviđeno 300.000 maraka, te je podsjetila kako se radi o prvom koraku u provedbi Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ŽSB.

“Prvi put u našoj Županiji počinje projekt obveznog pohađanja predškolske nastave. U Zakonu je navedeno da ćemo ove godine osigurati 150 sati obveznog predškolskog programa, a 2020. godine, kada budu osigurani uvjeti, odnosno nužna financijska sredstva, bit će osigurano 500 sati obveznog predškolskog odgoja”, istaknula je ministrica.

Ocijenila je kako će obvezno predškolsko obrazovanje djeci osigurati vrtići, koji za to ispunjavaju uvjete, te škole u sredinama koje nemaju vrtiće.

“Dosta pripremnog posla smo uradili i do sada educirali 54 učiteljice. Tih 150 sati će realizirati vrtići, ako ispunjavaju uvjete, a tamo gdje nema tih mogućnosti, pogotovo u ruralnim područjima, provodit će ga škole”, istaknula je Čerkez, naglasivši kako su, u suradnji s UNICEF-om i organizacijom “Save the Children”, opremljene učionice u 17 škola, u vrijednosti od oko 100 tisuća maraka.

Čerkez je, također, naglasila kako mnogi vrtići ne zadovoljavaju sve potrebne uvjete, a nedostatak kadra je jedan od evidentiranih nedostataka.

(vitez.info)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend