Lokalne vijesti

U Vitezu održana svečanost u povodu Dana nositelja ratnih odličja HVO H-B

Povodom Dana nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, danas je u Vitezu održana prigodna svečanost, kojoj su nazočili članovi ove i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i brojni dužnosnici iz BiH i Republike Hrvatske.

Među njima su bili dr. Dragan Čović, Borjana Krišto, Marinko Čavara, Jelka Miličević, te drugi dužnosnici s nižih razina vlasti, gosti iz Republike Hrvatske, predvođeni izaslanikom ministra hrvatskih branitelja u Vladi RH Tome Medveda Brankom Cindrićem, kao i konzul i izaslanik veleposlanika RH u BiH, Pero Bilušić i mnogi drugi.

Svečanosti u Hrvatskome domu prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen obilježja u Vitezu.

Na svečanosti su se nazočnima obratili Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO Herceg-Bosne, general Ilija Nakić, izaslanik u Parlamentu F BiH i Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Kako je rekao Lazar Martinović, razloga za formiranje ove Udruge bilo je više, a glavni su zastupanje i zaštita prava nositelja ratnih odličja, posebno onih koji su nepravedno osumnjičeni, optuženi i presuđeni pred domaćim i međunarodnim sudovima…

Martinović je podsjetio da je po završetku Domovinskog rata, prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, dodijelio pripadnicima HVO-a ratna odličja za sudjelovanje u zajedničkim vojnim operacijama, koje su izravno utjecale na obranu i očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

General Ilija Nakić u svom se govoru, uz ostalo, osvrnuo i na veliki problem današnjice, odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine, te dodao:

Čestitke članovima Udruge nositelja ratnih odličja uputio je i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Branko Cindrić, kao i Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koja je u izjavi za medije još dodala…

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su Ivana Janko Stupar, Romeo Nikolić, Josip Vukoja, te Prvi bend vojnog orkestra Oružanih snaga BiH i Limena glazba Lašva – Nova Bila, a program je počeo čitanjem ulomka iz knjige Viteška ratna kronika Zvonimira Čilića.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend