U Travniku održana 24. sjednica Sabora KSB: Usvojen Prijedlog Proračuna za 2022. godinu

U Travniku je održana 24. sjednica Sabora Kantona Središnja Bosna na kojoj su zastupnice i zastupnici većinom glasova usvojili Prijedlog Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2022. godinu te Zakon o izvršavanju Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2022. godinu.

Ministrica financija KSB Mirjana Plavčić (HDZ BiH) naglasila je kako je Prijedlog Proračuna Kantona Središnja Bosna značajno veći nego ranijih godina te kako je zadržana razvojna dimenzija.         

„Usvojenim Proračunom ŽSB za 2022. godinu u iznosu od 239 milijuna KM, Vlada i Sabor KSB pokazali su odgovornost i stvorili preduvjete za zakonito funkcioniranje i izmirenje obveza ŽSB u 2022. godini. Za razliku od Nacrta koji smo ranije usvojili, današnji Prijedlog Proračuna ŽSB je veći za oko 15 milijuna KM. Razlog je značajan broj kapitalnih projekata i transfera koji se zbog manjka vremena ne mogu realizirati ove godine pa smo ta sredstva planirali u Prijedlogu Proračuna ŽSB za 2022. godinu.“, rekla je u izjavi ministrica Plavčić dodavši:

„Moram istaknuti kako je u planu realizacija mnogih značajnih projekata koji su nekad bili samo slovo na papiru, a sad su postali realno ostvarivi u 2022. godini, čime ovaj proračun uz socijalnu ima i značajnu razvojnu dimenziju. Tako smo planirali novih 500 tisuća KM za kolektivne ugovore zaposlenih u MUP-u, milijun za nabavku stalnih sredstava, a 800 tisuća KM za zakup vozila za potrebe MUP-a. Prepoznali smo i poboljšanje uvjeta za studente, povećali stavku za nabavku udžbenika, osigurali 400 tisuća KM Zavodu za javno zdravstvo za nabavku testova na COVID-19, te izdvojili novih 500 tisuća KM za pravomoćne sudske presude.“

Podsjetit ćemo, početkom studenog usvojene su Izmjene i dopune Proračuna ŽSB za 2021. godinu. Promatrajući po sektorima, najveće povećanje usvojenim Izmjenama i dopunama Proračuna ŽSB za 2021. godine bilo je kod Ministarstva obrazovanja u iznosu od oko 7 milijuna KM, zatim po 2 milijuna KM na kapitalnim transferima u oblasti vodoprivrede i infrastrukture. Osigurano je oko 1,5 milijuna KM za nove transfere u oblasti zdravstvenog sektora odnosno zdravstvenim ustanovama s naglaskom na Domove zdravlja u ŽSB. Oko 600 tisuća KM je osigurano pravosudnim institucijama također za kapitalna ulaganja, a značajna potpora bila je i za gospodarstvo u iznosu od 1 milijun KM. Kako je navedeno, dio ovih izdvajanja realiziran je u proteklom razdoblju, no zbog manjka vremena dio će biti realiziran u 2022. godini čime je došlo do razlike na prihodovnoj i rashodovnoj strani u Prijedlogu Proračuna ŽSB za 2022. godinu u iznosu od oko 15 milijuna KM.

Predsjednik Kluba zastupnika Hrvata u Saboru KSB Ilija Nakić (HDZ BiH) izrazio je zadovoljstvo Prijedlogom Proračuna KSB za 2022. godinu:

„U Prijedlogu Proračuna KSB za 2022. godinu planirane su značajni kapitalni projekti i investicije u obrazovanju, zdravstvu, MUP-u, gospodarstvu, prostornom uređenju, pravosuđu i ostali sektorima. Moram naglasiti kako smo zadovoljni planiram i svim ovim značajnim ulaganjima, posebno onima u oblasti školska i zdravstva. Sve ovo govori, s obzirom na situaciju i izazove kroz proteklu godinu, da smo dobro radili i odgovorno planirali prihode i rashode što će vjerujem biti i u 2022. godini.“

U izjavi za medije nakon održane sjednice Sabora KSB, predsjedatelj Sabora KSB Josip Kvasina prokomentirao je usvojeni Prijedlog Proračuna ŽSB za 2022. godinu:

„Proračun KSB za 2022. godinu iznosi 239 milijuna KM, što je uistinu povijesni iznos. Kako je i ministrica Plavčić rekla, ovaj proračun je i razvojni, ali i socijalni s obzirom na sve okolnosti u kojima se nalazimo. Po mom mišljenju napravljen je poprilično dobar balans između svih sektora i stavki. Planiran je značajan iznos za kapitalne projekte, što je značajan pomak i iskorak kada promatramo ranije godine“, naglasio je Kvasina.