U Travniku koncert i večer podrške za oboljele od multipla skleroze

Udruženje oboljelih od multipla skleroze „Uzdah“ , koje djeluje na području Srednjobosanskog kantona, u Travniku organizuje koncert i večer podrške za pomoć članovima ovoga udruženja.

Kako nam je kazala Amira Đulabić, predsjednica udruženja „Uzdah“ brojni članovi ovog udruženja su u jako teškom stanju i nepokretni.

Multipla skleroza je hronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava (SŽS), što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline ali i utjecajem genetske sklonosti za ovu bolest.

Koliko je obojelih od multipla skleroze u SBK nije poznato, ali kako nam je kazala Amira oni u „Uzdahu“ broje preko 100 članova, od kojih je 50 totalno nepokretnih,kojima je potrebna pomoć 24 sata dnevno, a najteži pacijenti su u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Nedavno su posjetili oboljelu ženu koju nitko nije posjetio osam godina.

Oboljelima od multipla skleroze imate priliku pomoći, posjetite koncert Udruženja „Uzdah“ koji će biti održan u srijedu 20. januara 2016. godine, u Centru za kulturu općine Travnik od 19,00 sati. Na koncertu gostuju KUD „Borac, KUD „Fojnica“ ,Mažoretkinje iz Kiseljaka, Udruženje „Mali ljudi velikog srca“ iz Visokog, Jasmin Burek, Denial Ahmetović i mnogi drugi. Cijena ulaznice je 5KM, a sva prikupljena sredstva namjenjena su za pomoć članovima Udruženja „Uzdah“.

 

(izvor: bugojno-danas.info)