Lokalne vijesti

U štrajk idu i Sindikalne organizacije MUP-a, organa uprave i pravosuđa KSB?

Uz prosvjetne djelatnike, koji najavljuju i mogućnost štrajka, što bi prolongiralo početak nove školske godine, konkretne poteze od Vlade i Sabora KSB traže i iz Sindikalnih organizacija MUP-a, organa uprave i pravosuđa. Na adrese najodgovornijih u organima vlasti Središnje Bosne uputili su Zahtjev za usvajanje Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KSB, Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika KSB u hitnom postupku, te za nastavak pregovora. „Obraćamo se sa zahtjevom da sukladno člancima 149. , 150. i 151. Poslovnika Sabora KSB donesete u hitnom postupku, a najkasnije do 31. avgusta o.g., Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti KSB s primjenom od 1. kolovoza 2011. godine, te Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika KSB s primjenom od 1. kolovoza o.g..

U slučaju da se spomenuti Zakoni ne usvoje na Saboru KSB u hitnom postupku, Sindikalne organizacije MUP-a, organa uprave i pravosuđa KSB stupit će 1. rujna 2011. godine u generalni štrajk. Razlozi za ovakvu odluku Sindikalnih organizacija su sljedeći:

 

-Da su spomenuti Zakoni trebali biti usvojeni do 31. listopada 2010. godine;

-Da se Sindikalno članstvo nalazi na rubu egzistencije s obzirom da su njihova primanja ispod prosječne federalne plaće za oko 30%;

-Da se još nije formirao pregovarački tim Vlade KSB čime Vlada pokazuje da uopće ne poštuje spomenute Sindikalne organizacije, a da su istovremeno u najkraćem roku formirali pregovarčki tim koji pregovarao sa Sindikatom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

„Maćehinski odnos Vlade KSB prema Sindikalnim organizacijam MUP-a, organa uprave i pravosuđa KSB pokazuje da ove Sindikalne organizacije i njihovo članstvo minimiziraju i sve podređuje drugim Sindikatima čiji uposlenici imaju znatno veća primanja nego uposlenici MUP-a, organa uprave i pravosuđa“, stoji u priopćenju ovih Sindikalnih organizacija. Dodaju da, ukoliko se i ovoga puta vlast ogluši na njihove zahtjeve, pored stupanja u generalni štrajk, odmah će pristupiti podnošenju tužbenih zahtjeva za razdoblje od 1. srpnja 2009. do 31. kolovoza 2011. godine, sukladno Kolektivnom ugovoru, što će zasigurno dodatno opteretiti proračun KSB.

(RP Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend