Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

U Srbiji i BiH zubari su čak tri puta jeftiniji nego u Hrvatskoj

DENTALNI TURIZAM: Za zahvate koji traju tjedan ili dva ordinacije u Novom Sadu osiguraju pacijentu smještaj i hranu, a i dočekat će ga u zračnoj luci te prevesti.

 

Usluge stomatologa u Srbiji i BiH gotovo su tri puta jeftinije nego u Hrvatskoj. Za veće zahvate, koji traju tjedan ili dva, većina stomatoloških ordinacija u Novom Sadu, primjerice, osigurat će vam i smještaj i hranu.

Dočekat će pacijenta u beogradskoj zračnoj luci i odvesti ga stomatologu. Sve je uključeno u cijenu. Hrvati koji su tamo ugrađivali implantate puni su hvale za novosadske stomatologe.

Bosna i Hercegovina još ne nudi smještaj, ali noćenje se u privatnom smještaju u centru Sarajeva može naći već za 20 KM, što je oko 80 kuna. Privatnih stomatologa ima i u gradovima blizu hrvatske granice, pa se nakon brušenja, vađenja zuba, liječenja i svega što se radi prije stavljanja navlaka ili mosta može i ići kući te se vratiti za pet-šest dana po nove, blistave zube. U BiH mnogi stomatolozi nude besplatne usluge koje prethode većim zahvatima, poput mijenjanja navlaka na jednoj ili obje čeljusti. Vađenje zuba ili liječenje uračunati su u cijenu navlaka.

– U Hrvatskoj su tražili 35.000 kuna da mi ‘srede’ gornju čeljust. Dentalni kirurg u Bosni rekao je da neke stvari, poput ugradnje implantata ili dogradnje kostiju, koje su mi naši predložili, uopće nisu potrebne. Navlake za 12 zuba platila sam 6700 kuna – rekla je čitateljica oduševljena uslugom u Bosni i Hercegovini.

Pitali smo našu stomatologinju o razlikama u cijeni.

– Cijene materijala koje koriste stomatolozi u Hrvatskoj i Srbiji su iste. Kao i opreme. U Srbiji je jeftiniji najam prostora za ordinaciju, a i cijena rada je niža – rekla je doktorica dentalne medicine Sanja Vuić.

Naši po jeftinije zubarske usluge idu u BiH te Srbiju, a stranci dolaze k nama.

– Dođu nam iz Australije, Švicarske, Slovenije i Italije, najčešće zbog implantata i protetike. To su najskuplje usluge u stomatologiji i najveće su uštede. I do 80 posto skuplje su u Italiji i V. Britaniji – dodala je dr. Vuić.

Kaže kako k njoj najčešće dolaze naši koji žive u inozemstvu, a ponekad i stranci po preporuci.

Dentalni turizam je najrazvijeniji u Istri, Rijeci i Opatiji. Neke poliklinike imaju aranžmane i dovode ljude iz Italije na tretmane. Dentalnog turizma ima i u Zagrebu, a s tim je počeo i Split.

– Britanci prije dolaska vole sve dogovoriti mailom, a Talijani vole pričati, pa će to učiniti telefonski – dodala je dr. Sanja Vuić.

Istra im je blizu, a znaju i talijanski

Dentalni turizam kod nas je najrazvijeniji u Istri, Rijeci i Opatiji. Oni praktički rade samo s Talijanima. U tim krajevima znaju talijanski, što je Talijanima važno jer ne žele komunicirati na engleskom. Talijani vole sve dogovoriti telefonski, a vole i kad se netko trudi oko njih.

HZZO plaća bijele plombe za djecu, a odraslima samo za prednje

Svi koji imaju obavezno zdravstveno osiguranje mogu kod stomatologa koji ima ugovor s HZZO-om basplatno liječiti i vaditi zub i očistiti kamenac do dva puta godišnje. Bijele plombe za odrasle su besplatni za sjekutiće i očnjake. Za ostale zube imaju pravo na amalgamske, a bijele moraju platiti prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine. Dobivanje djelomične ili totalne zubne proteze ovisi o dobi.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend