Lokalne vijesti

U skladu s epidemiološkim mjerama:Danas obilježavanje 28.godišnjice zločina u Ahmićima

U mjestu Ahmići pored Viteza danas će biti obilježena 28. godišnjica od kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 bošnjačkih civila.

Obitelji ubijenih stanovnika Ahmića od ranije upozoravaju da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

U Ahmićima je prije 28 godina ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. Travnja 1993. godine bila je tromjesečna beba, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

Zbog pandemije koronavirusa obilježavanje 28. godišnjice masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići, kod Viteza, i ove godine će biti obilježeno u skladu s mjerama uvedenim u Bosni Hercegovini u cilju suzbijanja širenja zaraze korona virusom.

Protokol :

Obilježavanje će početi danas u 11 sati mirnom šetnjom “Put istine i sjećanja” Vitez – Ahmići i učenjem kur’anske sure Ja-sin na Šehidskom mezarju u Vitezu.

Zatim će na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima biti položeno cvijeće, proučena Fatiha i odata počast žrtvama Ahmića. U Gornjoj džamiji u Ahmićima klanjat će se džuma-namaz i proučiti tevhid.

Kako je najavljeno, obilježavanju godišnjice prisustvovati će i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Obilježavanje nije otvoreno za javnost zbog situacije sa pandemijom korona virusa te aktivnosti koje se budu dešavale na danas moći ćete pratiti u “live” prijenosu na facebook stranici 16.april Ahmići- stoji na Oficijelnoj Facebook stranici “Udruženja građana žrtava rata 92-95 16. APRIL Ahmići”.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend