Lokalne vijesti

U siječnju moguć generalni štrajk zdravstvenih djelatnika u SBŽ-u

Ako sindikalni zahtjevi ne budu uvaženi u siječnju sljedeće godine može se očekivati generalni štrajk zdravstvenih radnika u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), najavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ-a Armin Kukić.

Kukić je u izjavi za Fenu kazao da Sindikat neće odustati od zahtjeva za uvećanjem koeficijenata za isplatu plaća, o čemu nije postignut dogovor s pregovaračkim timom Vlade SBŽ-a.

– U slučaju generalnog štrajka zdravstvene usluge moći će dobiti hitni pacijenti, dakle oboljeli od covida-19 i ostali koji trebaju hitno zbrinjavanje. Nažalost, pacijenti koji nisu hitni ispaštat će zbog nerazumijevanja Vlade – kazao je Kukić.

Naglasio je da je već pokrenuta procedura za stupanje u generalni štrajk, s tim da moraju biti ispoštovane sve zakonske procedure.

– Još u bivšem sazivu Vlade obećano nam je uvećanje koeficijenata, koji su trenutno najniži u Federaciji BiH, ali do toga nikada nije došlo. Godinama smo imali maksimalno razumijevanje, ali takvu diskriminaciju više ne želimo podnositi – istaknuo je Kukić.

Županijski sindikat koji okuplja najveći broj zaposlenih u medicinskim ustanovama, od portira, medicinskih tehničara, do inženjera i liječnika trenutno radi bez kolektivnog ugovora koji je istekao krajem rujna.

Od Vlade SBŽ-a predstavnici Sindikata traže uvećanje koeficijenata do 20 posto.

– Na mjesečnoj razini to bi značilo povećanje plaća od 50 maraka i više. To je recimo dodatnih 80 maraka za medicinske sestre i tehničare te oko 100 maraka za inženjere – kazao je Kukić.

Komentirajući najavu generalnog štrajka, ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić kazao je novinarima da je u tijeku “borba da se u svim oblastima, pa i u zdravstvu, pokušaju zadržati postojeće plaće”.

– Idemo mjesec po mjesec i ne možemo sada obećavati ono što ne možemo ispuniti. Razumijem da su ljudi opterećeni te da su pogotovo u ovoj pandemiji bili zaista pod teretom i zahvaljujem im se za sav trud koji su uložili. No, s druge strane, moramo biti realni i moramo pratiti postojeće financijske tokove – kazao je Matić.

Tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru s predstavnicima Vlade SBŽ-a povećanje primanja zatražili su i predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBŽ-a.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend