Vijesti iz BiH

U petak rezultati istrage o smrti dječaka Mahira Rakovca

Tijekom istrage saslušano je skoro 90 svjedoka.

“Naređeno je osam vještačenja, upućeni su zahtjevi FUP-u i MUP-u te je sastavljeno 50 službenih zabilješki, upućeno je 80 zahtjeva i prijedloga. Prikupljena je opsežna materijalna dokumentacija, prikupljana je i od sedam osnovnih škola, inspekcija, na podrčju Županije Sarajevo i Tuzlanske županije, zatim je izuzeta tehnička oprema više osoba, i urađeno je još mnogo toga”, rekla je glavna tužiteljica Dalida Burzić na press-konferenciji početkom siječnja.

Dječak Mahir Rakovac ubio se 14. prosinca prošle godine, skočivši sa osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja, prenose Vijesti.ba

Nakon smrti, njegovi majka i očuh saznali su kako se Mahir na ovaj korak odlučio zbog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja koje je trpio od drugih učenika Međunarodne osnovnu škole na Ilidži, koju je pohađao.

Ovaj slučaj je potresao bosanskohercegovačku i širu javnost, pokrenuo lavinu emocija i nanovo aktueliziralo temu vršnjačkog nasilja, koje je više puta dosad odnijelo mlade živote, a učinkovita sistemska borba izostala.

Izvor: vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend