Vijesti iz BiH

U paketićima za djecu pronalazili čokolade kojima je istekao rok trajanja

Prijateljica me upozorila da je u novogodišnjem paketiću svog sina našla više slatkiša kojima je istekao rok. Inače nisam obraćala pozornost na to, ali sam odmah provjerila paketiće svog djeteta i u jednoj vrećici, koju je dobilo od bake, našla sam veliku čokoladu kojoj je rok istekao prije dva mjeseca, dok su ostali slatkiši bili urednog roka trajanja”, požalila se jedna Banjolučanka.

 

Nažalost, ovo nije usamljen slučaj, piše Večernji list BiH. Naime, kao doznaju Nezavisne, više roditelja se ovih dana požalilo na društvenim mrežama da im se dogodilo da u primamljivo upakiranom paketiću nađu slatkiš koji više nije jestiv ili onaj kojem je rok trajanja pred samim istekom.

Utrka za profitom i pohlepa očigledno neke trgovce tjera da ugroze svoje kupce, čak i najmlađe, kako bi robu s isteklim rokom i dalje bez većih problema prodavali. “Nije prvi put da se to događa s dječjim paketićima. Tako je zadnjih pet godina. Ja ih bacim i kupim nove. Dječica se raduju šarenim kutijicama”, komentar je jedne gospođe iz Mostara. Ova gospođa nije jedina koja se i ranije susretala s istim problemom.

“Tako je svake godine, ili je istekao rok ili je pred istekom. S ovim problemom moraju se pozabaviti inspekcije”, kazala je Prijedorčanka. Roditelji na društvenim mrežama traže da se javno iznesu nazivi trgovina koje su prodavale paketiće sa starim slatkišima te su složni da je to dno koje su dosegli trgovci u želji za profitom jer je u ovom slučaju riječ o djeci. “Strašno, ništa nam nije sveto, pa to jedu djeca”, kazao je ogorčeni otac. U Udruzi “Don”, koja se, između ostalog, bavi i zaštitom prava potrošača, kazali su Nezavisnim da ovih dana nisu imali izravne pritužbe od potrošača, ali da imaju saznanja o trgovačkim zamkama i “uvaljivanju” neispravnih proizvoda u paketiće za djecu.

“Mi smo i ranije upozoravali građane, a iskoristit ću priliku da i sada upozorimo kako je, bez obzira na to je li roba u paketiću ili negdje drugo, ista procedura i tu robu treba vratiti trgovcu”, rekao je Zoran Petoš iz ove udruge i dodao da kupci moraju biti ustrajni čak i kada je u pitanju jedna čokoladica.

Dodao je da kupci imaju pravo otvoriti paketić u radnji, bilo da je riječ o tehnici ili paketiću. Kako su naveli iz Inspektorata RS-a, proizvodi kojima je istekao rok uporabe smatraju se neprikladnim za uporabu i ne smiju se nalaziti u prometu, bez obzira na to prodaju li se na komad ili u zbirnom pakiranju.

Dušanka Makivić, glasnogovornica Inspektorata RS-a, navela je da zasad nisu imali prijave da su u paketićima pronađeni proizvode s isteklim rokom trajanja. Nije rijetkost u BiH da trgovci nakon isteka roka trajanja izvade slatkiše iz originalnog pakiranja i prodaju na komad.

(Dnevnik.ba)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend