Vijesti iz BiH

U okviru procesa stabilizacije Konzuma BiH, pokreće se likvidacija preduzeća Velpro d.o.o.

Iz Agrokora je danas potvrđeno da se najavljeni proces transformacije i stabilizacije poslovanja Konzuma BiH ponovnim uvođenjem brenda Mercator na tržište Bosne i Hercegovine i razdvajanjem Konzumovih i Mercatorovih prodavnica nastavlja prema planu.

 

S ciljem postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, nastavljaju se i razgovori s dobavljacima koji su u velikom broju izrazili podrčku procesu transformacije poslovanja. Danas je objavljeno i da je u skladu s najavljenom rekonstrukcijom poslovanja preduzeća AGROKOR-a u Bosni i Hercegovini donesena i odluka o pokretanju procesa likvidacije preduzeca VELPRO d.o.o. .

 

Preostali dug koji će Velpro imati prema dobavljačima će prije okončanja likvidacije preuzeti Konzum BiH i bit ce plaćen u cjelosti. Centri Velpra su u najmu i s njihovim vlasnicima se vode razgovori o izlasku Velpra iz ovih centara, kako bi oni sto prije mogli biti stavljeni u drugu komercijalnu funkciju.

 

Za što je moguće veći broj zaposlenika VELPRO centra, od trenutnih 163, pokušaće se naći rješenje kroz zaposlenje u drugim Agrokorovim kompanijama u BiH. Ostali zaposlenici centra Velpro  dobiti će  sve pripadajuće otpremnine i najvišu razinu zaštite u okviru zakonskih mogućnosti. Sve to će biti rađeno u konsultaciji sa Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine i zaposlenici ce biti zbrinuti na najbolji mogući način.

 

Na danas održanom sastanku u Vijeću Ministara BiH, u prisustvu najvisih BH dužnosnika, predstavnika Agrokora i kompanija iz sustava Agrokor u BiH te predstavnika poslodavaca i dobavljača razgovaralo se  o nastavku restruktuiranja kompanije, razdvajanju Konzuma i Mercatora te ponovnom uspostavljanju poslovanja Mercatora u BiH. Tom prilikom prezentiran je daljnji rad na nastavku procesa razdvajanja Konzuma i Mercatora kako bi se formirale dvije stabilne, dugoročno održive kompanije i na taj način osigurala budućnost što većeg broja zaposlenika i dobavljača, s pozitivnim utjecajem na ukupno gospodarstvo BiH.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend