Vijesti iz BiH

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 25. listopada 2020. godine. Tada ćemo, u noći sa subote na nedjelju, kazaljke točno u 3 sata pomjeriti 60 minuta unatrag – na 2 sata.

Praksa je da se sat pomjera svakog posljednjeg vikenda u listopadu čime se s ljetnog prelazi na zimsko računanje vremena.

Ovo bi moglo biti posljednje pomjeranje kazaljki s ljetnog na zimsko računanje jer je Europski parlament u ožujku 2019. godine izglasao ukidanje pravila “do kraja 2021. godine”.

Problem je u tome što zemlje EU još nisu odabrale hoće li ostati privržene ljetnom ili zimskom računanju.

Zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju kazaljke će posljednji put pomaknuti u ožujku 2021. godine. Također, moguće je da će se desiti konsenzus, odnosno da će sve zemlje pristati na isti model, najvjerojatnije ljetni.

Ipak, s obzirom na Brexit i pogotovo koronavirus, problem računanja vremena je gurnut ustranu pa bi se donošenje rješenja moglo odužiti sve do 2022.

Što se tiče BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo je još prošle godine razmotriti nacrt zakona kojim bi se pratila odluka Brisela, ali ona nikada nije došla na red iako je Institut za mjeriteljstvo proslijedilo materijal.

Svakako je izvjesno da će BiH pratiti odluku Europske unije i prilagoditi se ukidanju sezonskog pomjeranja vremena.

(Klix.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend