Zanimljivosti

U nedjelju 1. “Štukijada” na jezeru Starača

U nedjelju je planirano održavanje prvog takmičenja u lovu štuke na jezeru Starača. Iz Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, korisnika ribolovnog prava na vodama u općini Ilijaš,  kažu da je ovo prva “Štukijada”, koja se održava u Kantonu Sarajevo i široj regiji, te je obala jezera kratka za broj zainteresovanih ribolovaca.

Na dosadašnjim Spin takmičenjima maksimalni broj takmičara je bio 25, a ove godine, zahvaljujući finansijskoj podršci UNDP-a, USAID-a i Federalnog ministarstva okoliša i turizma i produženjem korisnog dijela obale, omogućeno je da na takmičenju nastupi 35 takmičara.

Domaćini će obezbjediti sendviče i piće za takmičare te diplome, medalje i pehare za prvoplasirane i najveću ulovljenu ribu. Sponzori ovog takmičenja su Topfish doo iz Sarajeva, Carpologija BH i Mustad iz Bijeljine, Emir Begović i Ribomaterijal “Zlatna udica” iz Sarajeva i Igor Pavlović i “Iggy vobleri” iz Istočnog Sarajeva.

Okupljanje je do 7:30 kod rampe na jezeru, gdje će se odmah obaviti i žrijeb. Početak takmičenja u 8:00 sati.

“Ovo je prvo takmičenje u ciljanom lovu štuke koje se održava u široj regiji, i jako velika je zainteresovanost ribolovaca, što je rezultiralo popunjavanjem maksimalne kvote takmičara za svega par dana nakon objavljivanja poziva. Takmičari su iz cijele Bosne i Hercegovine, tako da je jezero postalo poželjna ribolovna destinacija za ribolovce iz šire regije, što je nama naročito drago, jer smo dokazali da se od deponije smeća može napraviti poželjna ribolovna destinacija. Bilo je tu žestoke i borbe, i odricanja, i ulaganja ličnih sredstava, ali upornošću je, i u ovako neuređenom sistemu, moguće napraviti pozitivnu priču. Jezero Starača to odavno jeste.”; rekao je predsjednik Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, Adnan Osmanagić.

Iz Udruženja pozivaju sve ribolovce da taj dan posjete jezero i vide majstore na djelu, jer među takmičarima će biti i veći broj učesnika Premijer Spin lige BiH i reprezentativaca Bosne i Hercegovine koji će iduće godine nastupiti na Svjetskom prvenstvu koje se održava u našoj državi.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend