U Federaciji počela kontrola cijena osnovnih životnih namirnica

S obzirom na to da je potražnja za robom široke potrošnje u našoj zemlji posljednjih dana izuzetno porasla, Federalna uprava za inspekcijske poslove obavijestila je kako od jutros vrši intenzivne inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade FBiH o formiranju cijena i marži u FBiH.

Kako je rečeno, kontrole se naročito odnose na osnovne životne namirnice – brašno, ulje i šećer.

Iz Federalna uprava za inspekcijske poslove apeluju na privredne subjekte i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima, i na malo i na veliko, da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta.

 – Upozoravamo da će sve zloupotrebe uvjeta slobodnog formiranja i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje biti sankcionirane”, kazao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun te nafta.

 – Pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionirane”, dodao je Ajdinović.