U Federaciji BiH 1590 pacijenata na listama čekanja

Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, zaključno s 31. srpnja, na listama čekanja u FBiH nalazi se 1590 pacijenata.

Od toga, 842 pacijenta čekaju lijekove za terapiju, a 748 na listi je za zdravstvene usluge, piše Faktor. U odgovoru Udruzi oboljelih od raka prostate FBiH Vlatka Martinović, ravnateljica ZZOR FBiH, navela je kako je “u prvih šest mjeseci ove godine na području FBiH liječeno 15.089 pacijenata, dok su zdravstvene usluge financirane za samo 9836 pacijenata”.

– Da bi se osiguralo liječenje trenutačnog broja pacijenata, kao i pacijenata s lista čekanja, procjena je kako bi bila potrebna dodatna sredstva u ukupnom iznosu od oko 70 milijuna KM. Međutim, treba imati u vidu da broj pacijenata koji zahtijevaju skupe terapije svake godine raste u prosjeku za 30% te je potrebno osigurati kontinuirano povećanje sredstava za Fond solidarnosti razmjerno rastu broja pacijenata i troškova liječenja – navela je.

Vlada FBiH dva desetljeća krši Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH tako da godišnje izbjegava u proračun Fonda solidarnosti uplatiti između 130 i 140 milijuna KM. Pokazala je to analiza financiranja, upravljanja i rukovođenja Fondom solidarnosti FBiH s kojom je Dalibor Đerić, projekt-koordinator CCI-ja, upoznao javnost. Teški onkološki bolesnici, oni s multiplom sklerozom, reumatološkim bolestima, rijetkim oboljenjima poput cistične fibroze i drugih, godinama čekaju na lijekove koji im znače život. U toj agoniji mnogi ih i ne dočekaju.

Među 842 pacijenta koja čekaju terapiju koja im život znači, prema riječima Enide Glušac, predsjednice Udruge osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke “Renesansa”, je i 313 žena oboljelih od karcinoma dojke. – Broj se u posljednjih nekoliko mjeseci enormno povećao. Prije nekih pola godine na listi čekanja bilo ih je 209, a sada 313 – naglašava.

Na listi čekanja je i 149 teških pacijenata oboljelih od raka prostate, potvrdio je Sead Sefić, predsjednik Udruge oboljelih od raka prostate. – Hoće li dočekati lijek, vidjet ćemo, neka je na čast ovoj vlasti. Lijek teškom pacijentu odmah treba, a oni ga čekaju od travnja. Ako se uključi kasno, neće im pomoći da prežive – ističe Sefić. Kaže kako pacijenti ne mogu sami nabaviti lijekove jer su jako skupi. – Mjesečna terapija za oboljelog od karcinoma prostate iznosi oko 40.000 KM, a za melanom od 120.000 do 150.000 KM. Koji to građanin ove zemlje, koji živi pošten život, može platiti – upitao je Sefić.