U FBiH najavljene veće kazne za nesavjesno upravljanje otpadom

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljene su dosta veće kazne od postojećih i pravnim i fizičkim osobama ako nedozvoljeno postupaju u ovoj oblasti.

Za pravne osobe je umjesto dosadašnjih do 10.000 KM, predložena kazna do 100.000 KM, a za odgovornu osobu u preduzećima umjesto maksimalnih 2.000 do 10.000 KM.

Fizičke osobe mogu biti kažnjene umjesto s 1.500, iznosom do 5.000 KM.

Kako je navedeno iz Federalne vlade kao predlagača ovih i drugih izmjena u aktuelnom zakonu, cilj je ojačati  svijest o upravljanju otpadom i prevenirati nezakonita postupanja te uskladiti ovaj zakon s federalnim zakonom o prekršajima.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom odobren je u četvrtak na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta većinom glasova. Neki delegati su rekli da im se u tekstu osobito dopada predviđeno pooštravanje kazni.

Dom je odlučio da Nacrt uputi u tromjesečnu javnu raspravu.

Taj akt najavljuje i druge novine u ovoj oblasti i na tragu je uspostave istog sistema upravljanja otpadnim materijama na području cijele Bosne i Hercegovine.

Jedna od novina odnosi se na “posebne kategorije otpada“, karakteristične po štetnosti za okoliš i ljudsko zdravlje ili po količinama koje nastaju, pa iziskuju posebno uređeni način upravljanja, od mjesta nastajanja, skupljanja, transporta i tretmana, do konačnog zbrinjavanja.

Nova je i definicija “proizvođača i uvoznika proizvoda“. To je pravna osoba što na profesionalnoj osnovi razvija, proizvodi, prerađuje, obrađuje, prodaje, unosi ili uvozi, odnosno prva stavlja na tržište Federacije proizvode, uređaje i opremu, koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Uvedena je i definicija “operater sistema” kao pravna osoba što po principu “produžene odgovornosti proizvođača” ispunjava ciljeve za reciklažu i iskorišćenje takvih vrsta otpadnih materija.

Operatera sistema mogu osnovati isključivo pravne osobe koje stavljaju u promet proizvode koji postaju posebne kategorije otpada. Proizvođač i uvoznik takvih proizvoda je društveno i financijski odgovoran za opterećenje okoliša.

Kao posebne kategorije (otpada) su između ostalog definirani: ambalažni otpad, otpadna vozila, ulja, baterije i akumulatori, otpadne gume, električni, elektronički i medicinski otpad, zatim onaj koji sadrži azbest ili PCB, nastao u proizvodnji titandioksida.

Izvor: vecernji.ba