Svijet

U eksploziji u Ankari poginulo je 37 ljudi, 125 ih je ranjeno

Automobil pun eksploziva dignut je u zrak kod trga Kizilay. Iako još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, sumnja se na kursku Radničku stranku.

U eksploziji autobombe u turskom glavnom gradu Ankari u nedjelju navečer poginulo je najmanje 37 ljudi, a 125 ih je ranjeno, objavio je dan nakon tragedije turski ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu . Najmanje dvoje među poginulima su i napadači.

Automobil pun eksploziva dignut je u zrak kod trga Kizilay. Iako još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, sigurnosne službe za Reuters su kazale kako sumnjaju na kurdsku Radničku stranku.

Od nedjelje navečer sud u Ankari zabranio je internetski pristup Facebooku i Twitteru nakon što su korisnici počeli dijeliti fotografije s mjesta eksplozije, objavili su lokalni mediji.

Česti napadi u Turskoj

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da napad neće umanjiti odlučnost Turske u borbi protiv terorizma i da država nikad neće odustati od prava da brani svoje građane.

Jens Stoltenberg , glavni tajnik NATO-a, organizacije čija je Turska članica, “oštro je osudio” napad te je istaknuo da su zemlje saveznice NATO-a solidarne s Turskom u odlučnoj borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima.

Turska vlada tvrdi da su napad 17. veljače u Ankari s 29 žrtava izveli kurdski militanti. Taj se napad dogodio blizu vojne baze, parlamenta i drugih vladinih ustanova.

Militanti Islamske države izveli su od lipnja 2015. najmanje četiri bombaška napada u Turskoj. Napade na vladine institucije i NATO u prošlosti su izvodile i lokalne džihadističke skupine te ljevičarski radikali.

Izvor: 24sata.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend