Svijet

U Ecclestoneovom suđenju otkrit će se financijski detalji o razvodu

Odvjetnici Bernieja Ecclestonea izgubili su bitku za tajnost podataka o njegovu razvodu od Slavice Ecclestone. Direktor Formule 1 morat će na sud zbog spora s britanskim poreznicima oko 1,53 milijarde dolara poreznog duga.

Tražio je da se u sudskim spisima podaci o budućim isplatama koje je sa Slavicom dogovorio u brakorazvodnoj parnici prikriju, ali londonski sudac William Blair u petak je odlučio da to neće moći.

Komplicirani sustav isplata

Novinarima je rekao da su odvjetnici tražili izostavljanje “vrlo ograničenog” broja podataka. Kad je 2009. objavljeno da Slavica Ecclestone traži razvod zbog Berniejeva “nerazumnog ponašanja”, pričalo se da s bivšim suprugom dogovorila da će dobiti više od milijarde dolara.

Umjesto uobičajenog scenarija u kojemu je suprug vlasnik većine imovine i mora je podijeliti s bivšom suprugom, Bernie i Slavica dogovorili su kompliciran i pažljivo strukturiran model prema kojemu ona isplaćuje njega. Dok su pregovori trajalo pričalo se da su brakorazvodni sporazum brusili najbolji porezni i financijski stručnjaci koji se mogu platiti i nitko ne sumnja da je cijela stvar osmišljena kako bi Slavica i Bernie platili što manje poreza.

Pitanje obiteljske zaklade Bambino

Ecclestone se s britanskom poreznom upravom bori oko statusa svoje obiteljske zaklade Bambino, koja se našla u središtu korupcijskog skandala, zbog kojega bi možda i mogao izgubiti mjesto direktora Formule 1. Njemačko državno odvjetništvo optužuje Ecclestonea da je njemačkog bankara Gerharda Gribkowskog podmitio s 26 milijuna funti kako bi se, protiv najboljeg interesa svoje banke, pobrinuo da se Formula 1 proda kompaniji koja je jamčila da će Ecclestonea zadržati na mjestu direktora.

Ecclestone poriče bilo kakvo podmićivanje i tvrdi da ga je Gribkowsky ucjenjivao prijeteći da će poreznoj službi predati lažne informacije o njegovoj obiteljskoj zakladi iz koje mu je na kraju isplaćeno 26 milijuna funti. Ecclestone tvrdi da je isplata služila sprečavanju nepotrebne istrage.

Je li podmitio bankara ili je žrtva ucjene

Proces u njemačkoj otkrio je neke detalje iz neobičnog brakorazvodnog ugovora na više do 250 stranica,  prema kojemu je Bernieju od razvoda 2009. do danas iz zaklade isplaćeno pola miljarde dolara. Prema sporazumu, isplaćuje mu se 100 milijuna dolara godišnje, ali nije poznato na koliko godina. Ne zna se što Ecclestone radi s tim novcem, budući da je poznato da je prema djeci i unucima nekritički velikodušan a prema svima ostalima patološki škrt.
Kako je njemačkom sudu objasnio direktor zaklade Bambino Frédérique Flournoy, glavni korisnici zaklade su Berniejeva bivša supruga Slavica i njihove kćeri Tamara i Petra. Zaklada je osnovana 1997. novcem koji je Ecclestone dobio od prodaje Formule jedan privatnom equity fondu 2006. Procjenjuje se da je vrijedna više od 2,4 miljarde funti. Pretpostavlja se da je na Slavicu prepisana negje krajem 90tih godina, u vrijeme kad su Bernieju Ecclestoneu zbog teške bolesti srca 1999. ugradili trostruki bajpas pa je htio osigurati nasljedstvo za kćeri ako umre.

(telegram.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend