Svijet

U Češkoj je najniža stopa nezaposlenosti. U čemu je njihova tajna?

U Evropskoj uniji je stopa nezaposlenosti u avgustu kliznula na 7,6 odsto, spustivši se na najniži nivo od novembra 2008. godine, pokazali su podaci evropske statističke kancelarije Eurostat.

Među zemljama EU najnižu stopu nezaposlenosti zabiljležila je Češka – 2,9 posto, a slijede Njemačka, s 3,6 odsto, i Malta, sa 4,2 odsto.

Najvišu je stopu nezaposlenosti, pak, zabilježila Grčka, od 21,2, a zatim Španija sa 17,1 odsto.

Iako Njemačka važi za pokretača evropske ekonomije, Češka, bivša komunistička republika, ima najnižu nezaposlenost. Kako je do toga došlo?

Prvi, i možda iznenađujući razlog je taj što je u Češkoj rad jeftin.

Prosječni troškovi rada u Češkoj u 2016. godini bili su svega 10,20 eura (12,07 dolara), znatno ispod prosjeka EU od 25,40 €. Ali to u potpunosti ne objašnjava nisku nezaposlenost zemlje, jer drugi, poput Bugarske, Mađarske i Poljske, imaju niže troškove rada. Takođe, zarade u Češkoj su prilično naglo porasle. U prvom kvartalu 2017. nominalne zarade porasle su za 5,3%, ili za 2,8% kada se prilagode inflaciji.

Češka Republika duguje svoj uspjeh fabričkim poslovima. Prerađivačka industrija u Češkoj čini najveći procenat ekonomije u odnosu na druge države EU i zaslužna je za više od trećine svih radnih mjesta. Proizvodnja automobila, kao što su Tojota, Pežo, Sitroen, Škoda i Hjundai, sada je među glavnim pokretačima u češkoj ekonomiji.

Vladini podsticaji iz devedesetih godina, koji uključuju poreske olakšice za nove kompanije i novac za otvaranje novih radnih mjesta, privukli su visok nivo stranih ulaganja, a dodatno su ojačani nakon što se zemlja pridružila EU 2004. godine.

Prema riječima Davida Mareka, glavnog ekonomiste u kompaniji “Deloitte” u Pragu, stopa nezaposlenosti u zemlji je niska zbog dva glavna razloga. Prvo, stvaranje radnih mjesta u fabrikama je relativno lako jer su jeftini i podsticaji vlade su učinili Češku republiku atraktivnim za globalna proizvodna preduzeća.

Drugo, češka ekonomija je blisko povezana sa ekonomskim zdravljem EU. Kada Evropi dobro ide, Češkoj ide još bolje kaže Marek. A upravo sada Evropi ide relativno dobro.

Ipak, korjeni nedavnog uspjeha Češke mogu joj stvoriti probleme u budućnosti. Marek kaže da su plate porasle zbog nedostatka radne snage, što sprječava brži rast ekonomije. Kao i mnoge zemlje, Češka se takođe suočava sa starenjem stanovništva. Birokratija ometa kompanije u zemlji da lakše zapošljavaju strane državljane i tako popune prazna radna mjesta. Marek kaže da zemlja ne može priuštiti da se plate povećavaju brže od produktivnosti.

(Blic)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend