U Bosni i Hercegovini detektiran prvi slučaj flurone

U Bosni i Hercegovini detektiran je prvi slučaj flurone, kombinirane infekcije virusom gripe i koronavirusom. Prvi slučaj zabilježen je u kliničkom centru u Banjoj Luci.

“Dana 4. 1. 2022., u uzorku pacijenta hospitaliziranog u UKC-u Republike Srpske, detektirna je istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array – respiratorni panel RP2 plus)”, priopćeno je. Ovo je prvi do sada detektiran slučaj istovremene infekcije s ova dva virusa u BiH, a radi se o pacijentu koji je 2000. godište, iz Banje Luke.

“Pacijent je trenutno svjestan te kemodinamski i respiratorno stabilan”, kazano je.

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC-a Republike Srpske postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), u roku od jednog sata. Kažu kako ovo znatno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge.

“Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama”, zaključili su.

(www.vecernji.ba)