Svijet

U Austriju samo uz negativan test ili u dvotjednu karantenu

Austrija je, unatoč preporukama Vijeća EU o otvaranju granica, odlučila da ne otvara svoje granice za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, priopćeno je danas na konferenciji za novinare u Beču.

Svi građani – austrijski državljani ili stranci s boravkom u Austriji – koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, međutim, moraju u dvotjednu karantenu, odnosno da obave PCR test.

Ta mjera može izazvati velike probleme po građane porijeklom s prostora Zapadnog Balkana, jer su mnoge firme svoje zaposlene već upozorile da, ako putuju na odmor u neku od zemalja na listi Ministarstva vanjskih poslova Austrije za koje postoji upozorenje, mogu, ako se zaraze, računati s radno-pravnim posljedicama.

Ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Salenberg rekao je da je Vijeće EU usvojilo jučer preporuku, koja je osnova za analizu koju je obavila Austrija.

– Ostaje na snazi zabrana ulaska u Austriju građanima trećih zemalja. Time smo u suglasnosti s mjerama drugih zemalja. Reagiramo na situaciju u regiji. Primjetili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji bilo rasta kod osoba koje su se vraćale sa Zapadnog Balkana, a i u Austriji imamo takve slučajeve – rekao je Salenberg.

“Prinuđeni smo da spriječimo drugi val”

Kazao je da je svjestan da se radi o bolnoj odluci za ljude s Balkana.

– Mi smo ljudski povezani s tom regijom, i znam da stanovnici naše zemlje, porijeklom iz tog dijela Europe, nisu mjesecima vidjeli svoje obitelji. Međutim, prinuđeni smo spriječiti drugi val – naglasio je on.

(www.atvbl.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend