Svijet

U 2017. godini u Sloveniji i Njemačkoj izdato 10.000 radnih dozvola za bh. građane!

Agencija za rad i zapošljavanje BiH je u proteklom periodu posredovala u zapošljavanju naših građana u Republici Sloveniji (sva zanimanja na osnovu međudržavnog sporazuma o zapošljavanju) i SR Njemačkoj (samo njegovatelji na osnovu Dogovora o zapošljavanju osoba sa završenom srednjom medicinskom školom), kazao je za agenciju Patria Boris Pupić, glasnogovornik ove institucije.

 

– U Sloveniji je zaključno sa novembrom 2017. godine izdato 9.079 radnih dozvola. Najviše (oko 30%) se odnosilo na vozače u međunarodnom saobraćaju, dok je ostatak radnih dozvola išao na zanimanja u građevinskom sektoru (varioci, zidari, bravari, elektromonteri, hidromonteri, izolateri). Sva posredovanju u Sloveniji su bila za osobe sa kvalifikacijama: NKV, KV i VKV.

U Njemačkoj je u 2017. godini izdato 777 radnih dozvola. Svo posredovanje je bilo za osobe sa SSS završenom medicinskom školom koje su otišle da rade kao njegovatelji.

Dakle, u 2017. godini to je skoro 10.000 radnih dozvola za samo ove dvije države. To su ljudi koji su napustili BiH i zvanično prošli kroz sistem posredovanja pri zapošljavanju. Šta je sa hiljadama drugih bh. građana koji su putem rodbine, prijatelja ili na druge način pronašli posao i napustili BiH.

Sada je više nego jasno da broj nezaposlenih osoba koji iznosi više od 475.000 u BiH nije u padu zbog zapošljavanja u matičnoj državi, već je prava slika odlaska bh. građana iz BiH.

Statistike su neumoljive. Tako je u novembru brisano ukupno 17.676 osoba sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 11.297 osoba, ali je istovremeno za 7.757 osoba prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 4.104 nova radnika. Dakle, konstatno postoji nesrazmjer u broju novouposlenih i onih za koje prestaje radni odnos.

Primjera radi, tvrdnje političara da svaki mjesec raste broj zaposlenih u BiH demantuju podaci Agencije za rad i zapošljavanje. Broj zaposlenih u mjesecu oktobru bio je 754.020, u septembru 753.439, u avgustu 2017. godine broj  746.178, a u julu 748.181.

Struka upozorava da ukoliko se nastavi trend odlaska radnosposobnog stanovništva, ali i još važnije mladog reproduktivnog stanovništva BiH će vrlo brzo postati zemlja staraca, ali i država koja će morati uvoziti radnju snagu iz skoro svih oblasti. Među najvažnijim su medicina i privreda.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend