Vijesti iz BiH

Tužitelji iz BiH o istragama u predmetima trgovine djecom i zlostavljanja djece putem interneta

Godišnje stručno savjetovanje tužitelja, koje je završeno danas, okupilo je tužitelje iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tijekom tri dana, održani su razgovori sudionika u okviru panela na teme korupcije i organiziranog kriminala, ratnih zločina, sprječavanja nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, djece žrtava krivičnih djela, rodno zasnovanog nasilja, migracija i krivičnopravnog sustava.

Panel o sprječavanju nasilja nad djecom u digitalnom okruženju je bio prilika tužiteljima i policijskim stručnjacima da se upoznaju s predmetima trgovine ljudima počinjene putem informaciono-komunikacijskih tehnologija, poput društvenih mreža. Također je pružio priliku za diskusiju u okviru koje su razmatrani izazovi u procesuiranju takve vrste predmeta.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i rukovoditeljica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, naglasila je da se kroz primjenu novih istražnih tehnika krivična djela trgovine ljudima na internetu mogu efikasnije suzbijati. „Trgovci ljudima koriste različite metode za vrbovanje i iskorištavanje žrtava. Adekvatan odgovor na ovu vrstu kriminaliteta zahtijeva korištenje najnovijih istražnih tehnika, digitalnih forenzičkih alata i elektronskih dokaza.“

„U digitaliziranom svijetu, potencijal za vrbovanje i iskorištavanje žrtava trgovine ljudima se sve više povećava. Trgovci ljudima sve češće koriste modernu tehnologiju kako bi izbjegli da budu otkriveni. Stoga je od ključne važnosti da svi koji se bave ovom oblašću posjeduju znanje o elementima i metodama trgovine ljudima putem moderne tehnologije“, izjavio je Boris Topić, službenik za borbu protiv trgovine ljudima pri Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Ovaj panel je održan uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus, u okviru njihovih napora usmjerenih ka osposobljavanju nadležnih aktera da osiguraju djelotvorno procesuiranje predmeta trgovine ljudima.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend