Vijesti iz BiH

Tužilaštvo KS: Mahir Rakovac nije ni fizički ni seksualno zlostavljan

Dalida Burzić, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu danas je objavila rezultate istrage o smrti dječaka Mahira Rakovca.

Po nalogu Tužilaštva KS u prethodna tri mjeseca istražitelji MUP-a Kantona Sarajevo vršili su istragu o okolnostima smrti Mahira Rakovca. Neposredno nakon samoubojstva dječaka njegova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović izašli su u javnost sa informacijom da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja, te da je zlostavljan u Međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži.

Tokom istrage saslušano je 120 svjedoka i izvršeno nekoliko vještačenja, uz sakupljen veliki broj službenih zabilješki i izvještaja. Saslušani su svi svjedoci koji su mogli imati bilo kakve informacije o tragičnoj smrti dječaka.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić rekla je kako telefon dječaka nije bio u funkciji pet dana prije njegove smrti. Ona je rekla i da dječak nije silovan, te da nitko nije mogao potvrditi da je bio prisutan takvom činu, ni na drugim djelovima tijela nije bilo nasilje već su konstatovane povrede koje su uzrok pada, majka se obraćala školi uglavnom u vezi s ocjenama, a ne u povodu prijave nasilja.

Burzić je rekla i da Mahir nije imao komunikaciju s Internacionalnom školom nakon što je prešao u drugu školu, te da nikada nije pribavljen snimak s diktafona koji je spominjao dječakov očuh Dubravko Lovrenović.

Pogledano je masa zapisa sa video kamera i niti jedan zapis ne ukazuje na vršnjačko nasilje. Utvrđeno je da su korišteni pogrdni nadimci među svom djecom.

Slijedom navedenog, nakon samoubojstva Mahira Rakovca, očuhu Dubravku Lovrenoviću obratio se dječak koji je svojim riječima doveo u sumnju na uzroke smrti dječaka. Na osnovu toga je Lovrenović iznio dokaze, a Tužilaštvo KS jedan dokaz ne potvrđuje da je nad Mahirom vršeno ni seksualno ni fizičko nasilje, te da ništa ne ukazuje na postajanje krivičnog djela.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti, jer je pokrenuto nekoliko važnih pitanja o maloljetničkoj delikvenciji i vršnjačkom nasilju. U brojnim gradovima u BiH održane su protestne šetnje kako bi se ukazalo na problem vršnjačkog nasilja u školama, radi preventivnog djelovanja.

Podsjećamo, Mahir Rakovac izvršio je samoubojstvo skokom sa zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja 14. prosinca 2015. godine.

Izvor: klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend