Sport

Tuka pred najvećim izazovom karijere: Danas trči za prvu bh. olimpijsku medalju

Pred najboljim bosanskohercegovačkim sportašem Amelom Tukom danas (14.05 sati) je najveći izazov karijere, finale utrke na 800 metara u okviru Olimpijskih igara u Tokiju.

Najveći je to mogući sportski cilj i ambicija bilo kojeg atletičara, a u ovom slučaju bi odličje značilo i prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu u povijesti.

Teško je dovoljno dobro predstaviti i dočarati razinu rezultata i uspjeha Amela Tuke, koji je trenutačno najbolji Europljanin na 800 metara, treći svjetski 800-metraš po tablici Svjetske atletike, osvajač dvije medalje sa svjetskih prvenstava (bronca 2015. u Pekingu i srebro 2019. u Dohi), te sa svojim osobnim rekordom od 1:42.51 i dalje 13. najbrži svih vremena.

Koliko su vrijedni ti rezultati zbog uvijek izuzetne konkurencije u trkačkim disciplinama ukazuje i činjenica da se samo jedan atletičar s prostora bivše države u muškoj konkurenciji okitio medaljom u nekoj od atletsko-trkačkih disciplina s Olimpijskih igara. To je pokojni Franjo Mihalić, legendarni maratonac, koji je 1956. godine, u utrci na 42.195 metara, u Melburnu, osvojio srebro.

Nije zgodno uspoređivati različite sportske ere, ali Mihalićevo vrijeme je, ipak, prije dominacije afričkih atletičara u srednjim i dugim prugama.

Tuka će tako upravo danas u Kenijcima (Emmanuel Korir i Ferguson Cheruiyot Rotich) imati neke od svojih najtežih konkurenata da dođe do povijesne medalje, koja bi bila potvrda već nevjerovatnog uspjeha.

Kao glavni favorit utrke se izdvaja još jedan Afrikanac, Nigel Amos iz Bocvane, koji jedini od devet finalista ove godine ima trku ispod 1:43. Tu je i izvrsni Amerikanac Clayton Murphi te europski dvoranski prvak Patryk Dobek (Poljska). Australac Peter Bol, Francuz Gabriel Tual i Španjolac Adrien Ben se također nadaju iznenađenju nakon što su trčali svoje najbolje rezultate ove godine.

Tuka je među finalistima s najslabijim vremenom (1:44.53) ove sezone, međutim, s velikim iskustvom iza sebe i očito dobro tempiranom formom, sigurno ima svoje šanse u finalu.

– Moj cilj kroz teške pripreme je bio da dostignem vrhunac u Tokiju. To je jako važan dio procesa – rekao je Tuka.

Velika podrška

Sve ukazuje na to da nas očekuje još jedna izuzetna trka na Olimpijskim igrama, pa nam ostaje posebno uživati zbog činjenice da je njen sudioniok i naš atletičar te priželjkivati i navijati za povijesni uspjeh.

Dat ću sve od sebe

Ukupno 149 država je osvajalo medalju na Ljetnim olimpijskim igrama u povijesti ovog takmičenja. Naša zemlja je od samostalnosti imala ukupno 45 olimpijaca i još uvijek čeka na prvu medalju.

– Ostaje mi boriti se i dati najbolje od sebe, jer samo u tom slučaju nemaš za čim žaliti – izjavio je Tuka.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend