Lokalne vijesti

Tužiteljstvo zatražilo pritvor za Tomu Matoševića

Tužiteljstvo Srednjobosanske županije je uputilo sudu prijedlog za određivanje pritvora Tomi Matoševiću (43), osumnjičenom za pokušaj ubojstva fratra Pere Oršolića, župnika u mjestu Brajkovići kod Travnika. Matošević zvani Žabac iz Brajkovića uhićen je nakon što je dan ranije ispred Župnog ureda iz pištolja teško ranio fratra, koji je nakon ranjavanja u trbuh, operiran u bolnici u Novoj Biloj.

Zbog šatora

U ovom tužiteljstvu su rekli da će biti obavljeno vještačenje i saslušanje svjedoka zbog utvrđivanja motiva, a neslužbeno se spominje da je umalo kobnom pucnju prethodila svađa oko dodjele mjesta za postavljanje šatora pred predstojeći Petrovdan. Vijest da je Tomo Matošević, jedan od prvih povratnika u župu Brajkoviće, iz pištolja u trbuh upucao župnika fra Peru Oršolića, odjeknula je kao grom iz vedra neba. Mnogi župljani se pitaju što je toliko zgriješio fra Pero da je zaradio metak u trbuh? Gvardijan gučogorskog samostana fra Zoran Livančić nije želio uopće govoriti o sukobu između fra Pere koji leži u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj i Tome zvanog Žabac koji je nakon povratka u Brajkoviće dobio šećernu bolest, a sumnja se da boluje i od PTSP-a. U župi se svake godine pred blagdan sv. Petra i Pavla organiziraju turniri u malom nogometu. Kako se utakmice igraju i noću, tko dobije mjesto za šator, on prodaje hranu i piće. Tomo je taj privilegij imao ranijih godina. Nešto se i zaradi od “kavane pod šatorom”. Ove godine od župnika nije dobio dozvolu da postavi svoj šator.

Proradio PTSP?

– Ne bih ulazio u njihove razmirice, to je policijski posao i vjerujem da će ga odraditi korektno. Mislili smo prekinuti turnir zbog nemilog događaja, međutim, sinoć se okupio velik broj mladih koji su željeli igrati nogomet, nastaviti natjecanje. Odlučili smo da se nastavi turnir u malom nogometu, a vidjet ćemo hoće li se uopće i kako postavljati šatori za ove sportske manifestacije. Sve aktivnosti, bilo da je riječ o sportskim ili kulturnim koje su upriličene povodom patrona župe sv. Petra i Pavla, uvijek su bile mirne i dostojanstvene – kaže nam fra Zoran Livančić, gvardijan gučogorskog samostana, koji s još jednim mladim kapelanom brine o župi Brajkovići do fra Perina povratka iz bolnice. Kako doznajemo, fra Pero je izvan životne opasnosti i njegov oporavak ide normalnim tijekom. Je li kod Tome «proradio» PTSP ili nešto drugo, utvrdit će nadležna tijela i institucije.

(VL)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend