Trik kako oživjeti uvenule hortenzije

Hortenzije su mnogima najljepši ljetni cvijet, ali brzo uvenu. Vjerojatno vam se dogodilo da ste hortenziju stavili u vazu, a ona je već sljedeći dan uvenula.

Hortenzije u vrtu i na balkonu izgledaju baš čarobno, a kako bi što dulje živjele u vazi, probajte primijeniti trik koji donosimo u nastavku.

Pošto se hortenzija hidrira preko svojih latica, potrebno ju je jednostavno uroniti u vodu, skupa sa cvjetnom glavicom. Latice potopite u vodu i tako ostavite pola sata, a efekt će biti sličan kao i sa zelenom salatom koja ponovno oživi u hladnoj vodi.

Ova metoda, napominju stručnjaci, neće uspjeti niti jednom drugom cvijetu. Za razliku od mnogog drugog cvijeća, bujne hortenzije u buketima i vazama obično prve uvenu zbog debelih, drvenastih stabljika i ljepljivog soka koji ometa upijanje vode. Ipak, taj maleni problem može se lako riješiti jer hortenzije imaju sposobnost apsorbirati vlagu kroz cvjetove.

Ovaj trik je specifičan za hortenzije, pa ga ne biste trebali isprobavati s ružama, božurima ili tulipanima, jer će potapanje njihovih latica samo potaknuti truljenje.

Učinkovitost ovog trika ovisi o tome u kakvom su stanju vaše hortenzije, a u nastavku možete pronaći korake kako uspješno oživjeti hortenzije.

  1. Oštrim i čistim škarama odrežite dva centimetra od kraja stabljike.
  2. Potopite uvelo cvijeće u kantu vode, ili pak u sudoper pun hladne vode.
  3. Na cvijeće stavite opterećenje kako bi cijelo bilo pod vodom.
  4. Ostavite u vodi oko sat vremena.

Uz ove, jednostavne trikove uživajde u divnim hortenzijama.

izor: zadovoljna.hr/radiovitez.ba