Svijet

Tri dana su potrebna da se pojave simptomi zaraze omikron sojem

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama proveli su istraživanje kojim su utvrdili da se simptomi zaraze omikron sojem koronavirusa pojave nakon tri dana.

Ovo je manje razdoblje inkubacije u odnosu na delta i druge sojeve. Njihovi simptomi se u prosjeku pojave nakon pet dana od trenutka zaraze.

Istraživanje je objavljeno u CDC-ovom tjednom izvješću o morbiditetu i mortalitetu (MMWR). U istraživanju je sudjelovalo šest osoba iz istog domaćinstva za koje se sumnjalo da su zaraženi. Važno je napomenuti da je samo jedna osoba bila u potpunosti cijepljena. Nakon genomskog sekvenciranja uzoraka ustanovljeno je da su svi zaraženi omikron sojem.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su zatim dokazali da su se simptomi pojavili nakon tri dana, prenosi Klix. Podaci CDC-a nisu jedini koji ukazuju na kraće razdoblje inkubacije omikrona.

Institut za javno zdravstvo Norveške (NIPH) analizirao je simptome 111 ljudi koji su prisustvovali božićnoj zabavi. Većina je bila potpuno cijepljena, a 73 posto njih bilo je pozitivno na omikron. Nitko se nije ozbiljnije razbolio, a simptomi su se pokazali u roku od tri dana, prenosi Health.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend