Vijesti iz BiH

Trgovci na policama više ne moraju imati minimalno 50 posto domaćih proizvoda

Kako bi BiH ispunila obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklonila prepreke u pregovorima za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), Vlada FBiH je u nacrtu izmjena zakona o unutarnjoj trgovini izbrisala članak 13. koji glasi da u trgovinama na policama mora biti zastupljeno 50 posto domaćih proizvoda.

Taj članak zakona je, po ocjeni Europske komisije, narušavao dosljednu primjenu principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega se inzistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

Iako ovakav potez djeluje kao velika opasnost za domaće proizvođače, iz Udruge “Kupujmo i koristimo domaće” istakli su kako ne bi trebalo doći do značajnih promjena jer dosadašnja zakonska odredba o 50 posto obveznih domaćih proizvoda u trgovinama u praksi nikada nije ni zaživjela.

“Ta odluka Vlade FBiH ništa značajnije neće promijeniti jer vlast nije stvorila mehanizme kojima bi natjerala da u praksi bude 50 posto domaćih proizvoda u trgovinama. To nikada nije ni zaživjelo. Neke značajnije posljedice ne očekujemo jer domaći vlasnici trgovačkih lanaca neće mijenjati svoju strukturu poslovanja, a za očekivati je kako to koriste strani trgovački lanci koji su to i do sada radili”, istaknuo je Admir Kapo iz Udruge “Kupujmo i koristimo domaće”. Dodao je kako je glavni problem nepostojanje mehanizma za provođenje zakonskih odredbi.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend