Zanimljivosti

Trendovi koje diktiraju turisti: Ovo nas očekuje u 2020. godini

Počele su pripreme za turizam 2020. godine, a ovo su trendovi koji dolaze. Jedan od većih trendova sigurno su destinacije koje nisu “preplavljene” turistima.

Također, savjetnici u sektoru luksuznih putovanja izvještavaju o porastu zahtjeva za destinacijama za koje putnici smatraju da imaju zanimljivu kulturu ili netaknutu prirodu, poput Bornea, Grenlanda ili Omana.

Putnici, također, žele da istraže što više zemalja, čak i kada putovanja kratko traju. Traže i više različitih iskustava za vrijeme odmora, na primjer, da u istom putovanju borave u velikom gradu, ali i avanturu u džungli, pa je fokus na raznim iskustvima koja obogaćuju putovanje.

Istraživanje Virtuosa je pokazalo da je gastroturizam postao posebna turistička ponuda. Kulinarska iskustva nadilaze same restorane, a obuhvaćaju tečajeve kuhanja, posjete farmama i gazdinstvima, kao i lov na tartufe.

Još jedan trend koji postaje sve zastupljeniji su grupna putovanja. Sve više putnika svih generacija odlučuje putovati s grupom prijatelja koji dijele slične interese i strasti. Također, sve popularniji su i takozvani “grupni medeni mjeseci” u kojima mladenci putuju u društvu svojih prijatelja.

Prema istraživanju Virtuosa, turisti se najčešće odlučuju za multigeneracijska, autentična, aktivna i avanturistička, obiteljska i putovanja kojim se nešto proslavlja.

Kao glavna motivacija za putovanja smatraju se proslavljanje prekretnica i uspjeha, uzbuđenje pri učenju novih stvari, provođenje vremena s voljenim osobama, odmor i opuštanje i kao ispunjenje životnih želja.

Moderni putnik traži dublja iskustva koja potiču emocionalnu povezanost s određenom destinacijom, poput degustacije vina s vlasnikom vinarije ili najam osobnog vodiča koji može približiti lokalnu kulturu. Putnici danas žele smještaj koji najbolje predstavlja prepoznatljivost destinacije, piše “hrturizam”.

(Glas Srpske)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend