Lokalne vijesti

Treća SKEI 2018 konferencija „STEM obrazovanje – temelj razvoja modernog društva“

U tijeku su pripreme i pozivi za  sudjelovanje na 3. studentskoj konferenciji, SKEI 2018, pod nazivom „STEM obrazovanje – temelj razvoja modernog društva“. 

 

„SKEI konferencije svojim temama imaju namjeru  obuhvatiti ona područja koja će učesnicima, kao i  visokoškolskim ustanovama donijeti najviše benefita u pogledu razvoja karijere, zapošljavanja, jačanja međunarodne suradnje, mobilnosti, kao i  znanstveno-istraživačkog rada, koji uključuje i studente završnih godina svih ciklusa studija“, poručila je doc.dr. Jamila Jaganjac, prodekanica Fakulteta poslovne ekonomije Sveučilišta“VITEZ“.

 

Dalje navodi kako, prema istraživanju koje je 2016. godine proveo World Economic Forum “Future of Jobs Report”, među  osam (8) najtraženijih zanimanja u narednom periodu se nalaze: analitičari podataka, IT stručnjaci, arhitekti i inženjeri, stručnjaci za prodaju, senior menadžeri, dizajneri proizvoda, ljudski resursi, pravnici i savjetnici. Među osam top zanimanja nalaze se četiri koja podrazumijevaju sposobnosti predviđanja ponašanja potrošača, razumijevanje potreba tržišta, novi tip menadžera, koji će uspijevati prilagoditi kompanije munjevitim promjenama na tržištima. Za sve to su potrebni i stručnjaci za upravljanje talentima, obučavanje i selekciju najboljih i najpodesnijih kandidata za dani posao, te obuke i trening menadžera. Kompjutorski stručnjaci će i u budućnosti  biti vrlo traženi na tržištu rada, jer su upravo oni  kičma inovacija i razvoja industrije. Stručnjaci iz oblasti međunarodnih odnosa, političkih  znanosti i prava danas nisu samo potrebni državama, već i kompanijama.

 

„Za tražena znanja i vještine ne samo top zanimanja, nego i svih onih koje naši studenti izaberu kao svoj poziv, konferencije daju dodatnu vrijednost u procesu pripreme za pristupanje radnim mjestima ili razvoju karijere“, naglasila je prodekanica Fakulteta poslovne ekonomije, doc.dr. Jamila Jaganjac.

 

Podsjetila je kako je, uz ideju vodilju da SKEI konferencija osigura transfer znanja i poslovni networking za sve učesnike: studente, profesore, gospodarstvo, obrazovne i druge ustanove,  Fakultet poslovne ekonomije Sveučilišta „VITEZ“ inicirao prvu SKEI konferenciju u svibnju 2016. godine. Partneri i suorganizatori su bile visokoobrazovne ustanove Modern Business School iz Beograda (Srbija) i Veleučilište „Baltazar“ iz Zaprešića (Hrvatska).

Pred oko 200 prisutnih, svoje radove je izlagalo više od 60 studenata visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

 

SKEI 2017 održan je na MBS u Beogradu s novim partnerom Veleučilištem „Lavoslav Ružička“ iz Vukovara i suorganizatorom konferencije UdeKom Balkan, Asocijacijom ekonomista i menadžera  Balkana. Tema konferencije bila je  ,,Ekonomija i informatika u funkciji održivog razvoja i jačanja međunarodne suradnje“. Konferencija danas svojim temama obuhvaća ne samo poslovnu ekonomiju i informacijske tehnologije, nego i poslovno pravo i zdravstvo, tako da učešće mogu uzeti i studenti tih disciplina. Treća studentska konferencija, SKEI 2018, održat će se 25. svibnja 2018. na Veleučilištu ,,Lavoslav Ružička“ u Vukovaru.

 

Ova suradnja među studentima, ustanovama i nastavnim osobljem dovela je i do zajedničkih projekata, među kojima je jedan u tijeku i to između Sveučilišta ,,VITEZ“ i Veleučilišta  „Lavoslav Ružička“, a riječ je o ERASMUS+ programu mobilnosti.

 

Sve informacije o proteklim, kao i predstojećoj SKEI konferenciji na raspolaganju su na web stranici Sveučilišta „VITEZ“, nositelja projekta SKEI https://unvi.edu.ba/konferencije/skei/

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend