Lokalne vijesti

Travnik: Samostalna izložba skulptura umjetnika Marka Gide u galeriji Sveučilišta „VITEZ“

U galeriji Sveučilišta „VITEZ“  u Travniku, otvorena je samostalna izložba skulptura travničkog umjetnika Marka Gide. Izložene skulpture izrađene su u kamenu, drvetu, metalu i njihovoj kombinaciji, a o stvaralaštvu Marka Gide na otvorenju izložbe govorio je  Željko Kocaj, književnik iz Viteza.

 

„Minimalističkim zahvatima on od prirode uzima ono što je po njemu skulptura i ne libi se svoje viđenje prirodne skulpture podijeliti s nama. Jer, Marko Gido skulpturu doživljava kao dio sebe, kao dio svoga okruženja, svoje prirodne sredine u kojoj će pronicljivo oko kakvo je njegovo uvijek prepoznati skulpturu koja nam se nudi, ali nemamo svi tu sposobnost prepoznati je. I kao vrijedni galerist ili skupljač prirodnih skulptura, on će ih izuzeti iz prirode, ponekad im dodati nešto osobeno svoje i ponuditi na viđenje i duhovni užitak i nama koji nemamo tu osobinu da u kamenu, željezu ili drvetu prepoznajemo ono što tu tvar čini skulpturom…“, kazao je, uz ostalo, Željko Kocaj  govoreći o umjetničkom stvaralaštvu Marka Gide.

 

Prigodno se obratio i autor izložbe zahvalivši okupljenim posjetiteljima na dolasku, a zatim je izložbenu postavku i službeno  otvorio gvardijan franjevačkog samostana u Gučoj Gori, fra Drago Pranješ.

 

Marko Gido rođen je u Travniku 1967. god., gdje i danas živi i radi. Kiparstvom se bavi od 1983. god. Član je Udruge likovnih umjetnika HKD „ Napredak“ od 1998. do 2016. i Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2008. god. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a sudjelovao je i u radu brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija.

 

Autor je četiri javna rada:

–          „Ivo Andrić“ – dvorište župne crkve sv. Ivana Krstitelja,Travnik, 2002.

–          „Tornjak“ – park kod Bagata, Travnik, 2007.

–          „Uskrsnuće“ – kapela sv. Roka , groblje Bojna, 2012 .

–          „Ovan“ – Osnovna škola Kornica, Bosanski brod.

 

Izložbu Marka Gide zainteresirani građani mogu pogledati u sveučilišnoj galeriji do sutra, 25.travnja.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend