Lokalne vijesti

TRAVNIK: Posveta oltara sjemenišne crkve Sv. Alojzija Gonzage

U sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage u Travniku, 21. rujna, vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić posvetio je oltar crkve koja je u prošlosti bila desakralizirana.

Koncelebriralo je 30-ak svećenika među kojima su bili mons. Pavo Jurišić, ahriđakon te preč. Željko Marić, rektor sjemeništa.

Prije početka sv. mise nazočnima se obratio rektor preč. Marić koji je, pozdravivši nazočne, rekao kako je zajedništvo temelj Crkve. Naglasio je kako je posveta oltara milosni i povijesni događaj te iznio povijesne podatke o sjemenišnoj crkvi kojoj je 5. svibnja 1885. blagoslovljen temeljni kamen, a 1. svibnja 1886. ju je posvetio sluga Božji dr. Stadler. Napomenuo je kako je od 1944. do 1990. crkva bila desakralizirana budući da su partizani osvojili Travnik, a kasnije su komunističke vlasti od nje napravile skladište i sportsku salu. Potom je progovorio o vremenu vraćanja čitavog zdanja u skopu kojega se nalazi sjemenišna crkva, a proces još nije završio.

Na početku mise kard. Puljić je blgoslovio vodu kojom je poškropio nazočne naglasivši da su svi kršćani krštenjem postali hram Božji.

U svojoj je homiliji vrhbosanski nadbiskup najprije govorio o različitim nedaćama koje su prošli svećenici u sjemeništu u procesu vraćanja Crkvene imovine.

Potom je govorio o simbolici i važnosti posvete oltara naglasivši kako će u oltar biti ugrađene relikvije Sv. Cecilije i Sv. Polikrapa, svetaca čije su relikvije bile u starom oltaru.

“Svetci su putokaz u životu, kako treba živeti, a moći govore da se vernik treba držati oltara jer od njega vjera jača”, rekao je kardinal i progovorio o simbolici pet plamičaka na oltaru koji simboliziraju Kristove rane.

Također je vjernicima posvijestio važnost mazanja oltara svetim uljem kojim su svi vjernici bili pomazani na krštenju te krizmi.

Nakon homilije izmoljene su Litanije Svih svetih, pročitana i potpisana povelja koja je zajedno sa relikvijama svetaca pohranjena u oltar.

Nakon što je kardinal pomazao oltar krizmom, upaljeno je pet plamičaka, a mons. Jurišić je svijećom upalio vatre na zidovima crkve završio je obred posvete.

Na kraju mise su svećenici i vjernici otpjevali himan Tebe Boga hvalimo.

Misno slavlje animirao je školski zbor pod ravnanjem Vlatke Čabro.

Misi posvete nazočili su brojni društveno-politički predstavnici iz Travnika i središnje Bosne. Misi je nazočio i travnički pravoslavni pop Goran Živković.

 Poslije mise upriličeno je druženje ispred crkve i narodno veselje, piše Nedjelja.ba.
/HMS/
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend